potworki marshmallow

Potworki marshmallow

Co to by było za Halloween bez tony straaaasznych słodyczy? 🙂 Moje chłopaki uwielbiają jak wymyślam coraz to nowe formy słodkości właśnie na tą okazję. Na moim blogu możesz znaleźć kilka przepisów na Halloweenowe wypieki.

Były babeczki z motywem Halloween, była straszna dynia, więc nadszedł czas na potworki. Ryż preparowany, marshmallow, biała czekolada i odrobina masy cukrowej do dekoracji i mamy mocno słodkie potworne słodycze 🙂

Potworki marshmallow

Difficulty: Łatwe
Porcji

12

porcji
Czas przygotowania

40

minutes
Kalorie

373

kcal
W lodówce

8

godzin

Składniki

  • masa marshmallow przygotowana z tego przepisu

  • 60 g ryżu preparowanego

  • 50 g masła

  • Do obtoczenia
  • 50 g cukru pudru

  • 40 g mąki kukurydzianej

  • Polewa do potworków
  • 300 g białej czekolady (po 100 g w każdej porcji)

  • 150 g śmietanki 30% lub 36% (po 50 g w każdej porcji)

  • barwniki w żelu Wilton (pomarańczowy, niebieski i zielony)

  • Oczka
  • 50 g białej masy cukrowej

  • 50 g czarnej masy cukrowej

Wykonanie

  • Przygotuj masę na marshmallow zgodnie z tym przepisem. Postępuj zgodnie z przepisem, aż do uzyskania puszystej masy marshmallow i taką pozostaw w misce.
  • Następnie roztop masło na niewielkim ogniu.
  • Do masy marshmallow powoli wlewaj masło, a następnie dodaj preparowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładź.*
  • Włóż do lodówki na minimum 8h.
  • Przygotowanie potworków
  • Z masy cukrowej ulep oczka z większej białej kulki i mniejszej czarnej.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie do każdej porcji czekolady dodaj 50 g gorącej śmietanki. Dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • Do każdej porcji czekolady wmieszaj odrobinę barwnika i wymieszaj do uzyskania równego koloru.
  • Masę marshmallow potnij na prostokąty. Każdy prostokąt, z węższego boku, zamaczaj w jednej trzeciej w kolorowej czekoladzie. Możesz także mieszać kolory na potworkach, tutaj jest pełna dowolność 🙂
  • Udekorowane potworki odkładaj na papier do pieczenia, a następnie przyklejaj im oczka. Moje potworki były jednookie, trzyokie i dwuokie 😀
  • Potworki włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
  • Obsypanie potworków
  • Cukier puder przesiej z mąką kukurydzianą do miseczki i obtaczaj w nim potworki, tak aby nie obtaczać kolorowej czekolady.

Wskazówki

  • Ja do blachy wstawiłam jeszcze kwadratowy rant, aby moje potworki były idealnie równe po bokach i miały kształt prostokąta.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*