Genialne połączenie smaku mango z mleczkiem kokosowym wymieszane z perełkami tapioki to fit bomba, jak też eksplozja smaków. Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub jako przekąska na podwieczorek.
Na przełomie ostatniego roku miałam okazję popróbować masę dań z kuchni azjatyckiej, zarówno tajskiej, hinduskiej, jak też chińskiej i japońskiej. Każdą z nich uwielbiam i nie wyobrażam sobie jak mogłabym żyć bez tajskiego curry, hinduskiego butter chicken czy też kurczaka słodko-kwaśnego. Jednak to wszystko to dania wytrawne, a ja ciągle szukam słodkich inspiracji na swojej drodze kulinarnej.
Interesując się coraz to bardziej kuchnią azjatycką, natrafiłam na tapiokę. Wygląda jak kasza, a po ugotowaniu tworzy przeźroczyste, żelowe kuleczki. Sama w sobie jest bez smaku, ale doprawiona mleczkiem kokosowym i mango powala z nóg! Dzięki temu połączeniu powstał właśnie pudding tapioka z mango i mleczkiem kokosowym, dodatkowo z żelką mango, posypany płatkami kokosa. Koniecznie musisz tego spróbować!
Pudding tapioka z mango i mleczkiem kokosowym
4
porcji20
minutes15
minutes189
kcal35
minutesSkładniki
- Pudding tapioka
100 g tapioki
1 l wody
140 mleczka kokosowego (ja użyłam mleczka z kartonika marki Real Thai)
100 g puree z mango
30 g cukru pudru
- Żelka mango
150 puree z mango
5 g żelatyny + 20 g wody
- Do dekoracji
wiórki lub płatki kokosowe
Wykonanie
- Pudding tapioka
- 1 l wody zagotuj, a następnie wrzuć tapiokę. Gotuj na niewielkim ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając, co spowoduje, że perełki tapioki się nie pozlepiają.
- Tapioka będzie gotowa, wówczas, gdy jej perełki będą całkowicie przeźroczyste.
- Gotową tapiokę przelej na sitko, a następnie przełóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Mleczko kokosowe wymieszaj z puree z mango i cukrem pudrem w mikserze lub za pomocą rózgi kuchennej, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Następnie dodaj odsączoną tapiokę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Pudding tapioka przelej do szklaneczek lub miseczek i włóż do lodówki. W międzyczasie przygotuj żelkę mango.
- Żelka mango
- Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
- Namoczoną żelatynę podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia, lub rozpuść w mikrofalówce (20 sekund – moc 300 W).
- Dodawaj do mango puree (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki z żelatyny.
- Żelkę mango wylej na górę każdego puddingu z tapioki i włóż do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie Twój deser jest już gotowy. Możesz udekorować go płatkami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!