sernik japoński

Sernik japoński – delikatny jak pianka

Deser, który powalił mnie z nóg, kiedy pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Początkowo myślałam, że to biszkopt, ale okazało się, że to właśnie sernik japoński. Niesamowicie lekki, piankowy i delikatny serek. Jedyny dodatek, który go nie przyćmi to delikatny sos owocowy lub owoce leśne.

Sernik japoński bazuje na bezie francuskiej i niewielkiej ilości mielonego twarogu podgrzanego z masłem i mlekiem. Dodatkowo żółtka utarte z cukrem oraz odrobina mąki pszennej i kukurydzianej. Swoją delikatność sernik uzyskuje dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Możesz podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sernik japoński – delikatny jak pianka

Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

10

minutes
Kalorie/100g

339

kcal

Składniki

  • 150 g mielonego twarogu sernikowego

  • 100 g masła

  • 140 g mleka

  • 60 g mąki pszennej

  • 30 g mąki kukurydzianej

  • 7 jajek

  • 120 g cukru (2 porcje po 60 g)

  • dwie szklanki wody do pieczenia sernika

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 155°C w trybie góra-dół.
  • W rondelku podgrzewaj masło, mleko oraz twaróg, co jakiś czas mieszając.
  • Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 60 g cukru.
  • Białka ubij osobno na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier (kolejne 60 g), aż do powstania bezy. Piana powinna być sztywna. Możesz to sprawdzić ostrożnie odwracając misę z bezą do góry nogami. Twoja beza jest idealna, gdy białka nie wypływają z misy.
  • Do żółtek wlewaj powoli masę serową, cały czas mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, aż do uzyskania jednolitej masy serowej.
  • Następnie do masy serowej przesiej obie mąki (kukurydzianą i pszenną) i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Kolejno, w trzech porcjach, dodawaj bezę do masy serowej i dokładnie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub plastikowej szpatułki.
  • Przygotowanie formy do pieczenia
  • Rant lub formę o średnicy 20 cm wyłóż na dnie oraz po bokach papierem do pieczenia. Aby papier trzymał się boków blachy posmaruj boki niewielką ilością masła.
  • Rant lub formę włóż do większej formy, którą obłóż dokładnie folią aluminiową. W ten sposób Twój sernik nie namoknie wodą z kąpieli wodnej.
  • Całość umieść w brytfance, której dno zalej dwiema szklankami wody.
  • Gotową masę na sernik japoński wylej do blachy/rantu i piecz w nagrzanym piekarniku 70 minut.
  • Po tym czasie pozostaw sernik jeszcze godzinę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadł w wyniku różnicy temperatur. Po tym czasie wyjmij sernik i ostudź.
  • Sernik japoński możesz podawać na zimno lub na ciepło. Genialnie smakuje z bitą śmietaną lub z sosem truskawkowym.

2 komentarze

  1. Przepis wygląda pysznie. W niedzielę wypróbuję, żeby w poniedziałek w pracy przetestować efekt:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*