Deser, który powalił mnie z nóg, kiedy pierwszy raz miałam okazję go spróbować. Początkowo myślałam, że to biszkopt, ale okazało się, że to właśnie sernik japoński. Niesamowicie lekki, piankowy i delikatny serek. Jedyny dodatek, który go nie przyćmi to delikatny sos owocowy lub owoce leśne.
Sernik japoński bazuje na bezie francuskiej i niewielkiej ilości mielonego twarogu podgrzanego z masłem i mlekiem. Dodatkowo żółtka utarte z cukrem oraz odrobina mąki pszennej i kukurydzianej. Swoją delikatność sernik uzyskuje dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Możesz podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sernik japoński – delikatny jak pianka
Porcji
20
porcjiCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
1
hour10
minutesKalorie/100g
339
kcalSkładniki
150 g mielonego twarogu sernikowego
100 g masła
140 g mleka
60 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
7 jajek
120 g cukru (2 porcje po 60 g)
dwie szklanki wody do pieczenia sernika
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 155°C w trybie góra-dół.
- W rondelku podgrzewaj masło, mleko oraz twaróg, co jakiś czas mieszając.
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z 60 g cukru.
- Białka ubij osobno na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier (kolejne 60 g), aż do powstania bezy. Piana powinna być sztywna. Możesz to sprawdzić ostrożnie odwracając misę z bezą do góry nogami. Twoja beza jest idealna, gdy białka nie wypływają z misy.
- Do żółtek wlewaj powoli masę serową, cały czas mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, aż do uzyskania jednolitej masy serowej.
- Następnie do masy serowej przesiej obie mąki (kukurydzianą i pszenną) i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Kolejno, w trzech porcjach, dodawaj bezę do masy serowej i dokładnie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub plastikowej szpatułki.
- Przygotowanie formy do pieczenia
- Rant lub formę o średnicy 20 cm wyłóż na dnie oraz po bokach papierem do pieczenia. Aby papier trzymał się boków blachy posmaruj boki niewielką ilością masła.
- Rant lub formę włóż do większej formy, którą obłóż dokładnie folią aluminiową. W ten sposób Twój sernik nie namoknie wodą z kąpieli wodnej.
- Całość umieść w brytfance, której dno zalej dwiema szklankami wody.
- Gotową masę na sernik japoński wylej do blachy/rantu i piecz w nagrzanym piekarniku 70 minut.
- Po tym czasie pozostaw sernik jeszcze godzinę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadł w wyniku różnicy temperatur. Po tym czasie wyjmij sernik i ostudź.
- Sernik japoński możesz podawać na zimno lub na ciepło. Genialnie smakuje z bitą śmietaną lub z sosem truskawkowym.
Przepis wygląda pysznie. W niedzielę wypróbuję, żeby w poniedziałek w pracy przetestować efekt:)
Super 🙂 Wobec tego czekam na zdjęcie efektu końcowego 🙂