racuchy ananasowe

Racuchy z ananasem

Racuchy z jabłkami to taki klasyk, który w moim domu nigdy się nie nudzi. Krążki jabłek wydrylowane i obtaczane w cieście drożdżowym. To szybki i pożywny posiłek. Jednak ja uwielbiam eksperymentować, staram się urozmaicać klasyki i próbować nowych smaków. A, że kupiłam świeżego ananasa i miałam zagwozdkę, jaki deser z niego przygotować, padło właśnie na racuchy z ananasem.

Racuchy z ananasem możesz urozmaicić na wiele sposobów, np. posypać krążki ananasa cynamonem i brązowym cukrem i pozostawić na godzinę, aby przeszły smakiem. Możesz też postawić na więcej korzennych przypraw, jak np. anyż czy imbir. W moim pierwszych eksperymencie z racuchami z ananasem postawiłam na klasykę i użyłam świeżego ananasa. Obrałam go ze skóry, pocięłam na plastry i wydrylowałam za pomocą kieliszka. Obtoczone w cieście drożdżowym ananasy smażyłam na oleju. Na koniec posypałam cukrem pudrem. Niebo w gębie!

Oczywiście jeżeli masz ochotę na racuchy z innymi owocami, możesz śmiało wykorzystać klasyczne jabłka (gala lub jonagold) lub gruszki (konferencje).

Racuchy z ananasem

Porcji

8

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie/100g

312

kcal

Składniki

  • Ciasto drożdżowe
  • 140 g mąki

  • 160 g mleka

  • łyżeczka suchych drożdży (4 g)

  • 10 g cukru

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

  • Nadzienie
  • Cały świeży ananas

  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie

  • W misce roztrzep jajka z mlekiem. Następnie dodaj suche składniki (mąkę, drożdże, cukier). Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na bok.
  • Ananasa obierz ze skórki i odetnij czubek. Pokrój w poprzek na plastry szerokości 1 cm.
  • Aby pozbyć się twardego środka w każdym plasterku ananasa, użyj kieliszka do wódki i wydryluj twarde wnętrze.*
  • Rozgrzej patelnie i wlej olej. Ilość oleju powinna być taka, aby racuchy były w nim zanurzone do połowy.
  • Po kolei obtaczaj obficie krążki ananasa w cieście drożdżowym i smaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie przerzucaj na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minut.
  • Gotowe racuchy przekładaj na warstwę ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Racuchy z ananasem układaj na talerzyku i posyp obficie cukrem pudrem.

Wskazówki

  • W tym momencie możesz rozłożyć krążki ananasa na desce i posypać je przyprawami i brązowym cukrem, jeżeli masz ochotę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*