Puszysty, waniliwo-kremowy sernik na kruchym spodzie. Absolutna klasyka wśród serników. Tradycyjny sernik nowojorski podawany jest na kruchym spodzie przygotowanym z herbatników lub markiz. W mojej wersji spód jest czekoladową kruszonką z dodatkiem orzechów laskowych.
Sernik jest szybki w wykonaniu, lecz potrzebuje sporo czasu na pieczenie i studzenie, a następnie przebywanie w lodówce, aby zapewnić idealny smak. Świetnie nadaj się na Święta Wielkanocne, jako jeden a tradycyjnych deserów.
Sernik nowojorski
Cuisine: Wielkanoc, AmerykańskaServings
20
servingsCzas przygotowania
20
minutesCooking time
1
hour20
minutesCalories
403
kcalTotal time
1
hour50
minutesSkładniki
- Czekoladowa kruszonka z orzechami laskowymi
110 g mąki
110 g masła
50 g cukru
80 g orzechów laskowych
80 g gorzkiej czekolady
- Sernik nowojorski
1 kg sera na sernik
300 g cukru
30 g mąki
5 jajek
2 żółtka
60 g śmietanki 30%
cukier z prawdziwą wanilią
łyżka soku z cytryny
- Polewa czekoladowa
80 g masła
15 g wody
20 g gorzkiego kakao
200 g cukru
cukier z wanilią
Wykonanie
- Czekoladowa kruszonka z orzechami laskowymi
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- W mikserze lub ręcznie zagnieć kruszonkę z mąki, cukru, masła i posiekanych orzechów laskowych*.
- Wyłóż kruszonkę nierównomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do zezłocenia, około 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij gotową kruszonkę i pozostaw do ostygnięcia.
- W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę i lekko ostudź. Następnie kruszonkę przełóż do miski i polej czekoladą.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do lodówki na poł godziny.
- Sernik nowojorski
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- W mikserze ubij ser na sernik oraz cukier na puszystą masę.
- Następnie dodawaj po jednym jajku i żółtku, miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj śmietankę, cukier z wanilią oraz mąkę, a na samym końcu sok z cytryny. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę wylej na kruchy spód. Do połowy wysokości brytfanki wlej wodę i włóż ją na dno piekarnika.
- Tortownicę z sernikiem wstaw na środowym poziomie w piekarniku i piecz 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz kolejne 70 minut.
- Po zakończonym czasie pieczenia wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na całą noc. Rano przełóż do lodówki i chłodź minimum 12h.
- Polewa czekoladowa
- Wszystkie składniki umieść w garnuszku i zagotuj.
- Ostudzoną i uprzednio przemieszaną polewę wylej na schłodzony sernik.
- Udekoruj ulubuonymi składnikami.
Wskazówki
- Orzechy laskowe możesz posiekać nożem lub jeżeli posiadasz, rozgnieść w moździeżu.