Ostatnio miałam okazję przygotować tort jednorożec dla 3 letniej solenizantki. Wykonanie torcika sprawiło mi masę radości. Torcik jest prosty w wykonaniu, a daje naprawdę świetny efekt końcowy. Gwarancja zadowolenia solenizanta murowana 🙂
Torcik jednorożec miał być lekki i orzeźwiający. Tak więc zdecydowałam się na wykorzystanie puszystej masy cytrynowej na bazie bitej śmietany, mascarpone i lemon curd. Natomiast jako bazę do toru przygotowałam biszkopt genueński z dodatkiem skórki cytrynowej. Torcik obłożyłam delikatną masą milky way na bazie masła i mleka w proszku.
Z kremu milky way wykonałam także różyczki na torcie, które imitowały grzywę i włosy jednorożca. Dekoracje w postaci rzęs, rogu i uszu możesz wykonać sam/a z masty cukrowej lub zakupić gotowe w sklepie cukierniczym.
Do wykonania tortu będziesz potrzebować:
- 4 jednorazowe rękawy cukiernicze (moje ulubione to te z HENDI)
- 3 końcówki do kremu (tylki) –> 200, Wilton 190, Wilton 1M)
- uszy, róg i rzęsy z masy cukrowej (wykonaj je samodzielnie lub zakup gotowe w sklepie cukierniczym)
- podkład do tortu w kolorze pudrowego różu o średnicy 26cm
- rant cukierniczy
- silikonowy pędzel
1 dzień przed przygotowaniem tortu, zrób lemon curd według tego przepisu i przechowuj w lodówce do momentu wykorzystania do kremu cytrynowego.
Tort jednorożec – prosty i efektowny
20
porcji1
hour40
minutes460
kcal1
hour40
minutesSkładniki
- Cytrynowy biszkopt genueński
150 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
9 jajek
225 g cukru
135 masła
1cm pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
skórka otarta w 2 cytryn
- Poncz cytrynowy
100 ml ciepłej wody
sok z połowy cytryny
łyżka cukru pudru
- Krem cytrynowy
400 g śmietany 30%
250 g mascarpone
200 g lemon curd
40 g cukru pudru
- Krem milky way
400 g miękkiego masła
180 g mleka w proszku
80 g mleka
80 g cukru
- Dodatkowo
barwnik w kolorze fuksji w żelu
róg, rzęsy i uszy jednorożca z masy cukrowej
Wykonanie
- Cytrynowy biszkopt genueński
- Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
- Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce na cienkich oczkach.
- Jajka lekko ubij z cukrem, a następnie przełóż do kąpieli wodnej*. Ubijaj, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Następnie przełóż do miksera i ubijaj do otrzymania puszystej masy.
- W międzyczasie roztop masło w mikrofalówce lub na patelni i pozostaw do przestygnięcia.
- Do masy jajecznej dodawaj przesiane mąki w trzech etapach, dokładnie mieszając drewnianą łyżką lub plastikową szpatułką.
- Na końcu dodaj roztopione masło oraz skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj, jedynie do połączenia składników.
- Dno formy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę na biszkopt genueński.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt pozostaw w formie do całkowitego przestygnięcia.
- Krem cytrynowy
- Ubij śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę.
- Następnie cały czas ubijając, dodawaj po łyżce lemon curd, aż do połączenia składników.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego (bez końcówki) i zapnij klamrę na końcu rękawa.
- Poncz cytrynowy
- Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru pudru.
- Składanie tortu
- Biszkopt genueński przekrój na trzy równe blaty za pomocą noża strunowego.
- Następnie jeden z blatów ułóż w rancie na podkładzie do tortu. A kolejno za pomocą pędzelka silikonowego naponczuj tort blat biszkoptu.
- Kolejno wyłóż pierwszą warstwę kremu na biszkopt i przykryj drogim blatem biszkoptu.
- Następnie naponczuj kolejny blat, wyłóż warstwę kremu i pokryj ostatnim blatem biszkoptu, który także naponczuj.
- Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12h lub na całą noc.
- Dekoracja tortu
- Przygotuj krem milky way.
- W rondelku roztop cukier z mlekiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
- W mikserze umieść miękkie masło i ubijaj na wysokich obrotach około 10 minut, aż do uzyskania puszystej masy.
- Następnie do ubitego masła, cały czas miksując, dodawaj mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodawaj po łyżce przesianego mleka w proszku, cały czas miksując.
- Po dodaniu wszystkich składników możesz także zabarwić swój krem używając barwnika w żelu.
- Miksuj jeszcze około 10 minut na maksymalnych obrotach. Krem powinien być lekki i puszysty, a mleko w proszku całkowicie nie wyczuwalne.
- Krem milky way podziel na trzy części. Do rękawa z końcówką 200 przełóż 2/3 kremu.
- Pozostałe 1/3 kremu podziel na dwie części. Jedną z nich przełóż do rękawa z końcówką Wilton 190. Drugą część kremu zabarw na delikatny róż, z wykorzystaniem barwnika w kolorze fuksji, i przełóż do rękawa z końcówką 1M.
- Schłodzony tort wyjmij z lodówki i delikatnie usuń rant.
- Następnie obłóż tort kremem milky way z wykorzystaniem rękawa z końcówką 200.
- Krem wyrównaj za pomocą packi cukierniczej. Ja używam metalowej packi od Dorosiowe Ranty.
- Następnie przyklej rzęsy, a na górę tortu wbij róg oraz uszy.
- Za pomocą pozostałych dwóch rękawów cukierniczych wykonaj gwiazdki na torcie tak, aby uzyskać grzywę i włosy jednorożca.
- Gotowy tort przechowuj w lodówce. A przed wydaniem schłodź przez minimum 12h.
Wskazówki
- Kąpiel wodna to nic innego, jak garnek z odrobiną wody na dnie, podgrzewanej na małym ogniu. Istotne jest, aby miska z jajkami nie dotykała gorącej się wody w garnku.