tort jednorożec

Tort jednorożec – prosty i efektowny

Ostatnio miałam okazję przygotować tort jednorożec dla 3 letniej solenizantki. Wykonanie torcika sprawiło mi masę radości. Torcik jest prosty w wykonaniu, a daje naprawdę świetny efekt końcowy. Gwarancja zadowolenia solenizanta murowana 🙂

Torcik jednorożec miał być lekki i orzeźwiający. Tak więc zdecydowałam się na wykorzystanie puszystej masy cytrynowej na bazie bitej śmietany, mascarpone i lemon curd. Natomiast jako bazę do toru przygotowałam biszkopt genueński z dodatkiem skórki cytrynowej. Torcik obłożyłam delikatną masą milky way na bazie masła i mleka w proszku.

Z kremu milky way wykonałam także różyczki na torcie, które imitowały grzywę i włosy jednorożca. Dekoracje w postaci rzęs, rogu i uszu możesz wykonać sam/a z masty cukrowej lub zakupić gotowe w sklepie cukierniczym.

Do wykonania tortu będziesz potrzebować:

  • 4 jednorazowe rękawy cukiernicze (moje ulubione to te z HENDI)
  • 3 końcówki do kremu (tylki) –> 200, Wilton 190, Wilton 1M)
  • uszy, róg i rzęsy z masy cukrowej (wykonaj je samodzielnie lub zakup gotowe w sklepie cukierniczym)
  • podkład do tortu w kolorze pudrowego różu o średnicy 26cm
  • rant cukierniczy
  • silikonowy pędzel

1 dzień przed przygotowaniem tortu, zrób lemon curd według tego przepisu i przechowuj w lodówce do momentu wykorzystania do kremu cytrynowego.

Tort jednorożec – prosty i efektowny

Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Czas pieczenia

40

minutes
Kalorie

460

kcal
Czas całkowity

1

hour 

40

minutes

Składniki

  • Cytrynowy biszkopt genueński
  • 150 g mąki kukurydzianej

  • 150 g mąki pszennej

  • 9 jajek

  • 225 g cukru

  • 135 masła

  • 1cm pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią

  • skórka otarta w 2 cytryn

  • Poncz cytrynowy
  • 100 ml ciepłej wody

  • sok z połowy cytryny

  • łyżka cukru pudru

  • Krem cytrynowy
  • 400 g śmietany 30%

  • 250 g mascarpone

  • 200 g lemon curd

  • 40 g cukru pudru

  • Krem milky way
  • 400 g miękkiego masła

  • 180 g mleka w proszku

  • 80 g mleka

  • 80 g cukru

  • Dodatkowo
  • barwnik w kolorze fuksji w żelu

  • róg, rzęsy i uszy jednorożca z masy cukrowej

Wykonanie

  • Cytrynowy biszkopt genueński
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
  • Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce na cienkich oczkach.
  • Jajka lekko ubij z cukrem, a następnie przełóż do kąpieli wodnej*. Ubijaj, aż do rozpuszczenia się cukru.
  • Następnie przełóż do miksera i ubijaj do otrzymania puszystej masy.
  • W międzyczasie roztop masło w mikrofalówce lub na patelni i pozostaw do przestygnięcia.
  • Do masy jajecznej dodawaj przesiane mąki w trzech etapach, dokładnie mieszając drewnianą łyżką lub plastikową szpatułką.
  • Na końcu dodaj roztopione masło oraz skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj, jedynie do połączenia składników.
  • Dno formy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę na biszkopt genueński.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Gotowy biszkopt pozostaw w formie do całkowitego przestygnięcia.
  • Krem cytrynowy
  • Ubij śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę.
  • Następnie cały czas ubijając, dodawaj po łyżce lemon curd, aż do połączenia składników.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego (bez końcówki) i zapnij klamrę na końcu rękawa.
  • Poncz cytrynowy
  • Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru pudru.
  • Składanie tortu
  • Biszkopt genueński przekrój na trzy równe blaty za pomocą noża strunowego. tort jednorożec
  • Następnie jeden z blatów ułóż w rancie na podkładzie do tortu. A kolejno za pomocą pędzelka silikonowego naponczuj tort blat biszkoptu.tort jednorożec
  • Kolejno wyłóż pierwszą warstwę kremu na biszkopt i przykryj drogim blatem biszkoptu.tort jednorożec
  • Następnie naponczuj kolejny blat, wyłóż warstwę kremu i pokryj ostatnim blatem biszkoptu, który także naponczuj.tort jednorożec
  • Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12h lub na całą noc.
  • Dekoracja tortu
  • Przygotuj krem milky way.
  • W rondelku roztop cukier z mlekiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
  • W mikserze umieść miękkie masło i ubijaj na wysokich obrotach około 10 minut, aż do uzyskania puszystej masy.
  • Następnie do ubitego masła, cały czas miksując, dodawaj mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodawaj po łyżce przesianego mleka w proszku, cały czas miksując.
  • Po dodaniu wszystkich składników możesz także zabarwić swój krem używając barwnika w żelu.
  • Miksuj jeszcze około 10 minut na maksymalnych obrotach. Krem powinien być lekki i puszysty, a mleko w proszku całkowicie nie wyczuwalne.
  • Krem milky way podziel na trzy części. Do rękawa z końcówką 200 przełóż 2/3 kremu.
  • Pozostałe 1/3 kremu podziel na dwie części. Jedną z nich przełóż do rękawa z końcówką Wilton 190. Drugą część kremu zabarw na delikatny róż, z wykorzystaniem barwnika w kolorze fuksji, i przełóż do rękawa z końcówką 1M.
  • Schłodzony tort wyjmij z lodówki i delikatnie usuń rant.tort jednorożec
  • Następnie obłóż tort kremem milky way z wykorzystaniem rękawa z końcówką 200.tort jednorożec
  • Krem wyrównaj za pomocą packi cukierniczej. Ja używam metalowej packi od Dorosiowe Ranty.
  • Następnie przyklej rzęsy, a na górę tortu wbij róg oraz uszy.
  • Za pomocą pozostałych dwóch rękawów cukierniczych wykonaj gwiazdki na torcie tak, aby uzyskać grzywę i włosy jednorożca.
  • Gotowy tort przechowuj w lodówce. A przed wydaniem schłodź przez minimum 12h.

Wskazówki

  • Kąpiel wodna to nic innego, jak garnek z odrobiną wody na dnie, podgrzewanej na małym ogniu. Istotne jest, aby miska z jajkami nie dotykała gorącej się wody w garnku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*