Szukacie pomysłu na smaczny walentynkowy prezent? Idealnie trafiliście! Mój pomysł na tegoroczne święto zakochanych to proste, szybkie kruche walentynkowe serduszka z malinową galaretką, które z pewnością namalują uśmiech na twarzy waszej drugiej połówki.
Walentynkowe serduszka z galaretką malinową
Course: Przepisy, WalentynkiDifficulty: ŁatwePorcje
20
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
286
kcalSkładniki
- Galaretka malinowa
500 g mrożonych malin
10 g żelatyny + 20 g wody
40 g cukru pudru
Wykonanie
- Kruche ciasto
- Aby wykonać kruche walentynkowe serduszka przygotuj kruche ciasto z tego przepisu.
- Wycinanie ciastek
- Do wycięcia serduszek będziesz potrzebować dwóch foremek – mniejszej oraz większej.
- Kruche ciasto rozwałkuj na pół centymetra, a następnie wycinaj serduszka, które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą blachę wypełnij dużymi serduszkami, a kolejną taką samą ilością dużych serduszek z wyciętymi (za pomocą mniejszej foremki) środkami.
- Blachy piecz po kolei, aż do lekkiego zezłocenia się ciasteczek. Serduszka pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową.
- Galaretka malinowa
- Zalej żelatynę wodą i pozostaw do namoczenia.
- W międzyczasie podgrzewaj maliny na średnim ogniu, aż całkowicie zmiękną. Przetrzyj je przez drobne sitko lub zmiel w blenderze aby pozbyć się pestek. Do jeszcze ciepłych malin dodajcie cukier puder oraz namoczoną żelatynę i dobrze wymieszajcie, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Galaretkę malinową przelejcie do plastikowego dzbanka i wstawcie do lodówki do lekkiego stężenia (około pół godziny).
- Składanie serduszek
- Na każdym całym serduszku połóż serduszko z wyciętym środkiem (serduszka układaj na płasko na blaszce lub desce, która zmieści się do lodówki), a następnie powoli wlewaj tężejącą galaretkę. Tak powstałe ciasteczka włóż do lodówki, aż do całkowitego stężenia galaretki.
- Gotowe serduszka posyp cukrem pudrem i podaruj ukochanej osobie 🙂