Andrzejki tuż tuż! Wróżby, magia i zabawa to coś czego nie może zabraknąć w tym szczególnym dniu 🙂
Każdy zna tradycyjne wróżenie z butów, balonów czy kuli. Ja w tym roku dołożyłam do świętowania ciasteczka z wróżbą własnego wyrobu. Klasyczne azjatyckie ciasteczka urozmaiciłam wanilią, co nadało im totalnie nowego smaku 🙂 A same wróżby to już Wasza inwencja twórcza.
Waniliowe ciasteczka z wróżbą
Course: AndrzejkiCuisine: ChińskaDifficulty: ŚredniaPorcje
35
porcjiCzas przygotowania
40
minutesCzas gotowania
7
minutesKalorie
403
kcalSkładniki
3 białka
200 g cukru
125 g masła
20 g wody
cukier z prawdziwą wanilią
170 g mąki
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- W mikserze ubij białka z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie na wolnych obrotach dodaj roztopione i ostudzone masło. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Na końcu dodajc mąkę oraz wodę i mieszaj tylko do połączenia składników.
- Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej uformuj najwyżej dwa krążki z ciasta o średnicy 10-15 cm o grubości 1-2 mm. Piecz przez 6-7 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciasteczka po bokach będą lekko brązowe.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika do każdego ciasteczka włóż wróżbę i złóż na pół. Następnie złap za koniuszki półkola i zegnij na szklance. Pomocny będzie załączony poniżej filmik.
- Po złożeniu ciasteczka na kubku lub szklance, umieść je w formie na muffinki do wystygnięcia. Dzięki temu, ciasteczko z wróżbą zachowa odpowiedni ksztalt.