Jak często zdarza Wam się otworzyć szafkę i zorientować się, że właśnie zabrakło Wam pieczywa ? Że nie starczy go już na śniadanie, a sklepy są zamknięte. W takim wypadku ja zawsze ratuję się tym przepisem. Bułeczki maślane to genialny i szybki sposób na słodki, jak też słony posiłek.
Bułeczki maślane
Course: Przepisy, ŚniadaniePorcje
15
porcjiCzas przygotowania
1
hour30
minutesKalorie
245
kcalSkładniki
350 g mąki
14 g drożdży suchych (lub 50 g świeżych)
15 g mąki kukurydzianej
245 g mleka
5 g soli
3 g cukru
- Do posmarowania bułeczek
1 żółtko
20 g śmietanki 30%
- Do posypania bułeczek
sezam, mak, słonecznik, pestki dyni
Wykonanie
- Dla świeżych drożdży
- W osobnej misce przygotuj zaczyn z łyżki mąki, świeżych drożdzy, cukru i 1/4 mleka. Pozostawcie zaczyn, aż do momentu, kiedy drożdże zaczną pracować.
- Następnie miksując na małych obrotach, do drożdży dodawaj po łyżce wymieszanych wcześniej suchych składników (mąka, sól).
- Na koniec małym strumieniem dodawaj masło roztopione w mleku (lekko ostudzone). Ciasto drożdżowe powinno odchodzić od łopatki miksera.
- Dla suchych drożdży
- W mikserze umieść mąkę, drożdże, sól i cukier, a następnie na wolnych obrotach zalewaj ciepłym (nie gorącym!) mlekiem z masłem. Masa drożdżowa powinna odchodzić od łopatki miksera.
- Przygotowane ciasto pozostawc do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość (trwa to zazwyczaj około 30 minut), wówczas rozgrzej piekarnik do 200°C i zacznij formować bułeczki.
- Formowanie bułeczek
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj na niej uformowane bułeczki o średnicy ok. 8 cm.
- W miseczce wymieszaj żółtko ze śmietanką, a następnie posmaruj górę każdej bułeczki, używając pędzelka. Posmarowane bułeczki posypcie ulubionymi dodatkami i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Bułeczki są gotowe wówczas, gdy postukane od dołu wydają głuchy odgłos.
Wskazówki
- Jeżeli zamierzasz wyrobić ciasto w mikserze, a nie ręcznie, wówczas polecam użycie haka do ciasta drożdżowego.
- Jeżeli posiadasz mikser z metalową misą, przełóż ciasto przed wyrastaniem do szklanej lub drewnianej miski. Ciasto będzie szybciej i równomierniej wyrastać.