Ostatnim moim uwielbieniem jest gorzka czekolada z Callebaut. Dostałam w prezencie 2.5 kg takiej kuwertury i powiem Wam, że jakość pierwsza klasa! Do tej pory dla moich chłopaków robiłam głównie budyń waniliowy, jednak tym razem bardzo chciałam wykorzystać czekoladę i zrobiłam budyń czekoladowy. Muszę przyznać, że wyszedł genialnie!
Budyń czekoladowy
Porcje
4
porcjiCzas przygotowania
10
minutesKalorie
213
kcalSkładniki
30 g cukru
2 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady
460 g mleka
Wykonanie
- W garnku umieść 400 g mleka z cukrem i zagotuj, aż do rozpuszczenia się cukru.
- W międzyczasie resztę mleka wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną.
- Gdy mleko będzie już zagotowane, a cukier rozpuszczony, dodaj gorzką czekoladadę i mieszaj, aż do jej roztopienia.
- Na końcu do czekolady wlewaj powoli masę jajeczną, cały czas mieszając. Budyń będzie gotowy wówczas, gdy osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
- Gorący budyń przelej do miseczek i odstaw do wystygnięcia. Udekoruj świeżymi owocami i miętą 🙂
Smacznego!