Uwielbiam zapach świeżo upieczonego domowego chleba. Roznosi się po całym domu i korytarzu 🙂 Przygotowanie domowego chleba bylo dla mnie zawsze wielkim wyzwaniem, jednak do trzech razy sztuka. I w końcu się udało!
Jako wielki fan pszennego pieczywa zaczęłam od tego rodzaju. Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zakawas chlebowy oraz jogurtowy chleb tostowy, który upiekłam właśnie na tym zakwasie.
Zakwas pszenny
Składniki
280 g mąki pszennej typu 500
280 g wody
- Dodatkowo
litrowy słoik z pokrywką
ręcznik papierowy
Wykonanie
- Dzień 1
- Do wyparzonego, czystego słoika nasyp 100 g mąki pszennej i 100 g wody.
- Wymieszaj drewnianym patyczkiem lub szpatułką i odstaw na 24 h w ciepłe miejsce. Mój zakwas przebywał blisko kaloryfera.
- Dzień 2
- Do słoika wsyp 60 g mąki i 60 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
- Dzień 3
- Zakwas powinien mieć widoczne bąbelki i kwaśny zapach. Oznacza to, że zaczyna pracować i wszystko idzie w dobrym kierunku.
- Do słoika wsyp 60 g mąki i 60 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
- Dzień 4
- Do słoika wsyp 60 g mąki i 60 g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
- Po tym czasie zakwas jest już gotowy do przygotowania zaczynu na chleb.
- Zakwas pszenny powinien być jasno beżowy o kwaśnym zapachu i licznych bąbelkach na powierzchi.
- Przechowywanie zakwasu
- Zakwas można przechowywać w lodówce, zamrażarce lub go wysuszyć.
- Jeżeli przechowujesz zakwas w lodówce, wówczas nie zakręcaj go całowicie. Przykryj jedynie pokrywką lub ręcznikiem papierowym z gumką. Na powierzchni zakwasu może pojawić się skorupka. Nie jest to problemem. Zbierz ją i wyrzuć. Zakwas nadal nadaje się do przygotowywania chleba.
- Przed każdym użyciem zakwasu należy go uaktywnić 24h lub 12h wcześniej. Zależy to od wytycznych zamieszczonych w przepisie.
Wskazówki
- Możesz zauważyć, że zakwas się rozwarstwił. To naturalny proces jego tworzenia. Wystarczy go jedynie przemieszać.