Beza włoska

Krem cytrynowy (lemon curd) – idealny do ciast i orzeźwiających deserów

Sławny krem cytrynowy (lemon curd) idealny do ciast i orzeźwiających deserów. Każdy miłośnik kwaśnych smaków przyzna, że nie można mu się oprzeć. Ze względu na potrzebę zastosowania lemon curd do tortu cytrynowego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to cudo.

Krem cytrynowy (lemon curd) – idealny do ciast i orzeźwiających deserów

Course: PrzepisyDifficulty: Łatwe
Czas przygotowania

30

minutes
Kalorie

475

kcal

Składniki

  • 4 cytryny (skórka + sok)

  • 320 g cukru

  • 4 jajka

  • 4 żółtka

  • 160 g masła

Wykonanie

  • Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj do zagotowania na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy krem zgęstnieje i osiągnie konsystencję kisielu.
  • Konsystencja i kwaskowaty smak lemon curd powoduje, że możesz go zastosować w wielu różnych deserac. Ja wykorzystałam krem cytrynowy do przełożenia tortu cytrynowego, a także do bezików włoskich.

2 komentarze

  1. Pingback: Tort jednorożec - prosty i efektowny - Cake therapy

  2. Pingback: Torcik pistacjowy na czekoladowym spodzie - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*