Sławny krem cytrynowy (lemon curd) idealny do ciast i orzeźwiających deserów. Każdy miłośnik kwaśnych smaków przyzna, że nie można mu się oprzeć. Ze względu na potrzebę zastosowania lemon curd do tortu cytrynowego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to cudo.
Krem cytrynowy (lemon curd) – idealny do ciast i orzeźwiających deserów
Course: PrzepisyDifficulty: ŁatweCzas przygotowania
30
minutesKalorie
475
kcalSkładniki
4 cytryny (skórka + sok)
320 g cukru
4 jajka
4 żółtka
160 g masła
Wykonanie
- Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj do zagotowania na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy krem zgęstnieje i osiągnie konsystencję kisielu.
- Konsystencja i kwaskowaty smak lemon curd powoduje, że możesz go zastosować w wielu różnych deserac. Ja wykorzystałam krem cytrynowy do przełożenia tortu cytrynowego, a także do bezików włoskich.
Pingback: Tort jednorożec - prosty i efektowny - Cake therapy
Pingback: Torcik pistacjowy na czekoladowym spodzie - Cake therapy