Tort czekoladowy można rozumieć na wiele sposobów, lecz każdy kto kocha czekoladę zrozumie, że jej działanie jest zbawienie. Czekolada działa niemalże jak narkotyk, natychmiastowo poprawia humor i można się od niej nieźle uzależnić 😉 Ale na tym własnie polega terapia słodyczowa. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że nie ma na świecie żadnego zamiennika – czekolada – to jest to!
Tort czekoladowy, który pokochacie
Course: Nie z tego świata, Przepisy, Torty personalizowanePorcje
25
porcjiCzas przygotowania
3
hoursKalorie
393
kcalSkładniki
- Biszkopt czekoladowy
5 jajek
120 g cukru
110 g mąki tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
40 g gorzkiego kakao
60 g masła
2 łyżki likieru malinowego (lub takiego, który najbardziej lubicie łączyć z czekoladą, np. miętowy)
- Chrupiąca masa czekoladowa
45 g oliwy z oliwek
40 g masła
4 x czekolady z chrupkami (każda 100 g)
- Poncz
60 g cukru
50 g wody
40 g likieru
- Mus czekoladowy
3 żółtka
45 g wody
50 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
150 g śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
10 g żelatyny + 20 g wody
- Kakaowa polewa lustrzana
207 g śmietanki 30%
100 g gorzkiego kakao
170 g wody
250 g cukru
50 g miodu
40 g wody + 25 g żelatyny
Wykonanie
- Biszkopt czekoladowy
- Nastaw piekarnik na 170°C w trybie góra-dół.
- Jajka ubij z cukrem na puszytą masę. W osobnej misce wymieszaj suche składniki.
- W garnku roztop masło na małym ogniu (ważne, żeby miało jak najniższą możliwą temperaturę). Do masy jajecznej, miksowanej na małych obrotach, wlewaj powoli roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wlej likier i dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Dno tortownicty o średnicy 23.5 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej gotową masę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia po upieczeniu.
- Chrupiąca masa czekoladowa
- Czekoladę połam na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodaj masło oraz oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj, aż do momentu roztopienia masła.
- Poncz
- Wodę zagotuj z cukrem (nie mieszaj podczas gotowania!), a następnie zdjemij z ognia i dodaj likieru wiśniowego.
- Składanie deseru
- W tym momencie podzielcie na dwie części biszkopt i usuńcie górkę, jeżeli tak powstała.
- Pierwszą warstwę biszkoptu włóż do tortownicy (nie musisz wykładać dna tortownicy papierem), a nastęnie naponczuj używając łyżeczki lub pędzelka. W następne kolejności wylej na biszkopt chrupiący mus czekoladowy.
- Wszystko wstaw do lodówki na pół godziny.
- W międzyczasie przygotujcie polewę lustrzaną.
- Polewa lustrzana
- Namocz żelatynę w wodzie.
- Śmietankę, wodę, kakao oraz cukier zagotuj. Po zagotowaniu dokładnie wszystko wymieszaj i dodaj miód. Mieszaj, aż do połączenia składników. Na końcu dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż do calkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Aby polewa była idealnie gładka zblenduj ją dokładnie, a następnie przelej przez drobne sitko do osobnego naczynia, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na bok do wystygnięcia.
- W następnej kolejności przygotuj mus czekoladowy.
- Mus czekoladowy
- Zagotuj wodę z cukrem i cukrem z wanilią (wymieszaj tak, aby woda przykryła cukier, jednak nie mieszja podczas gotowania – możesz bardzo poważnie się poparzyć!). Powstały syrop cukrowy wlewaj małym strumieniem do żółtek ubijanych na niskich obrotach. Wszystko ubijaj, aż do powstania puszystej masy (prawie białej).
- Żelatynę namocz w wodzie i roztop (nie gotuj!) na małym ogniu.
- Ubij śmietanę na sztywno.
- Roztop gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie odstaw z ognia. Do czekolady małymi porcjami dodawaj śmietankę na przemian z utartymi żółtkami. Po każdym dodaniu mieszaj do połączenia. Na samym końcu do musu dodaj roztopioną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij tort z lodówki i wyłóż na niego drugą warstwę biszkoptu. Tak samo jak poprzednio, naponczuj biszkopt. Na samą górę wylej mus czekoladowy i wszystko wstaw do lodówki, aż mus stężeje. Po tym czasie przełóż ciasto do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
- Na blacie postaw duży talerz, a na nim miskę (o średnicy mniejszej od tortu) odwórconą do góry nogami. Na misce postaw tort.
- Wymieszaj dokładnie polewę lustrzaną, najlepiej zrobić to trzepaczką. Gotową i wystygniętą polewę wylewaj powoli na górę tortu okrężnymi ruchami, tak aby cały tort z góry i bo pokach był pokryty równomiernie.
- W tym miejscu możesz udekorować tort wedle własnego uznania. Ja wykonałam dwie odsłony tortu czekoladowego w połączeniu z łamiącymi słodkość borówkami amerykańskimi oraz w połączeniu z wafelkami Knoppers.
- Pozostaw tort czekoladowy na parę minut na misce, aby polewa dobrze ściekła na talerz, a następnie przełóż tort na paterę lub podstawkę używając długiego i szerokiego noża. Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po tym czasie możesz rozkoszować się genialnym smakiem musu czekoladowego połączonego z czekoladową chrupką. Jednym słowem, smakując tortu czekoladowego zostajesz poddany/a najlepszej z możliwych terapii słodyczowych. Gwarantowany natychmiastowy uśmiech i poprawa humoru 🙂