Czy znajdzie się wśród Was miłośnik deserów cytrynowych? Ja jestem jednym z nich! Uwielbiam orzeźwiające, miejscami cierpkie cytrynowe smaki.
Niedawno dowiedziałam się, że mój mąż uwielbia połączenie smaków cytryny i maku. Postanowiłam to wykorzystać i upiekłam ciasto cytrynowe z makiem. Wierzcie mi wyszło genialnie, a do tego jest proste w przygotowaniu!
Ciasto cytrynowe z makiem
Porcje
25
porcjiCzas przygotowania
1
hour30
minutesKalorie
342
kcalSkładniki
- Ciasto cytrynowe
150 g masła
300 g cukru
3 jajka
350 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
390 g śmietany 30%
skórka otarta z 3 cytryn
60 g soku z cytryny
20 g maku
- Krem cytrynowy
400 g serka philadelphia lub Twój smak
50 g masła
300 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w osobnej misce (proszek do pieczenia, sodę, mąkę oraz mak).
- Następnie ubij w mikserze masło z cukrem na puszystą masę. Do gotowej masy maślanej dodawaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
- Kolejno dodaj sok oraz skórkę z cytryny, a następnie śmietanę. Wszystko wymieszaj na małych obrotach. Na końcu dodawaj suche składniki łyżka po łyżce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotowanie formy do pieczenia
- Jeżeli wybrałeś/aś keksówkę, należy ja uprzednio wysmarować masłem i posypać mąką. Natomiast w przypadku okrągłej formy, dno formy wyłóż tylko papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do wybranej formy i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku (około 45 minut). Polecam, abyś sprawdzał/a ciasto, co jakiś czas, ponieważ każdy piekarnik piecze zupełnie inaczej i czas potrafi wydłużyć się do 60 minut.
- Po upieczeniu, ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. A w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy.
- Krem cytrynowy
- Masło z serkiem kremowym i cukrem pudrem ubij w mikserze na puszystą masę. Będzie to trwało kilka minut. Na ostatnim etapie dodaj sok z cytryny.
- Składanie deseru
- Ostygnięte ciasto przekrój na w poprzek 3 części, a następnie przekładaj warstwą serka kremowego. Na samej górze torcika również nałóż niewielką warstwę kremu i udekoruj wybranymi ozdobami.
- Do wykonania ciasta cytrynowego polecam zarówno formę o średnicy 25 cm, jak też keksówkę.