Co oznacza dla Ciebie zdrowy wypiek? Czy to taki, w którym biały cukier zastępujesz brązowym lub ksylitolem? Czy może jest to wypiek, w którym koniecznie muszą znaleźć się warzywa lub owoce? Dla mnie zdrowy wypiek, to coś pomiędzy zrównoważoną ilością cukru a warzywny lub owocowym dodatkiem. W tym przepisie chciałabym przedstawić Ci właśnie taki zdrowy wypiek – ciasto czekoladowe z buraczkami.
Mieści w sobie niemalże pół kilo buraków, a smakuje jak czekolada! Idealny zdrowy posiłek na podwieczorek lub drugie śniadanie. Przetestowane na moich pociechach 🙂 Gwarantuje, że nie będziesz mógł/a się mu oprzeć i przepis ten trafi do biblioteczki ulubionych wypieków.
Ciasto czekoladowe z buraczkami
Difficulty: ŁatweServings
21
servingsPrep time
1
hour25
minutesCooking time
40
minutesCalories
457
kcalSkładniki
- Ciasto czekoladowe z buraczkami
350 g ugotowanych buraków
5 jajek
15 g proszku do pieczenia
100 g gorzkiego kakao
300 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
280 g mąki
280 g oleju
- Dodatkowo do wysmarowania formy
10 g masła
10 g gorzkiego kakao
Wykonanie
- Ciasto czekladowe z buraczkami
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W blenderze zmiksuj buraki na puree.
- W mikserze umieść olej oraz jajka i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj puree buraczane i wymieszaj.
- Suche składniki (mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz kakao) wymieszaj w osobnej misce i dodawaj stopniowo do masy buraczanej, cały czas miksując.
- Formę keksówkę wysmaruj masłem i posyp kakao. Wlej do niej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 80 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu, ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Gotowe ciasto czekoladowe z buraczkami udekoruj kakao lub polewą czekoladową.