Drożdżowe wypieki to mój zdecydowany faworyt wśród słodkości. Postanowiłam trochę poeksperymentować i pokazać Ci jak można się bawić w kuchni. Użyłam do tego ciasta drożdzowe w najczystszej postaci z lekkim dodatkiem kakao i po kilku wałkowaniach powstało ciasto drożdżowe żyrafa.
Ciasto żyrafa
Porcji
16
porcjiCzas przygotwania
1
hour5
minutesKalorie
269
kcalSkładniki
360 g mąki
30 g cukru
20 g masła
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
230 g mleka
25 g gorzkiego kakao
Wykonanie
- Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn: podgrzej lekko 1/3 mleka i dodaj do niego świeże drożdże, łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw na 10 minut, aż do momentu, kiedy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do ciasta drożdżowego.
- W przypadku drożdży suchych nie musisz przygotwywać zaczynu.
- Do misy miksera wsyp mąkę, suche drożdże lub zaczyn, mleko i cukier i wymieszaj za pomocą koncówki z hakiem.
- Nastepnie dodaj mleko i wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Roztop masło na małym ogniu i delikatnie przedstudź. Dodaj do ciasta drożdżowego i mieszaj lub wyrabiaj całość jeszcze przez 5-10 minut, aż ciasto będzie puszyste.
- I wyrastanie
- Ciasto podziel na dwie części, z czego jasna część powinna ważyć 230 g. Do pozostałej części ciasta dodaj gorzkie kakao i zagniataj / miksuj, aż do momentu uzysakania jednolitego koloru ciasta. W razie potrzebu dodaj odrobinę mleka, gdyby ciasto nie miało dość zwartej struktury.
- Odstaw obydwa ciasta w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Formowanie tekstury żyrafy
- Na silikonowej macie lub na stolnicy ciasto jasne podziel na cztery części i rozwałkuj na kształt owalu o długości około 25cm.
- Następnie ciasto kakaowe również podziel na cztery równe części i stwórz rulony z każdej części o długości około 23cm.
- Każdym jasnym owalem owiń ciemny rulon, przekrój na pół w poprzek i włóż do keksówki układając wzdłuż, tak aby ciemne części w środku rulonu dotykały węższej ściany formy.
- II wyrastanie
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po około 15 minutach przykryj ciasto z góry papierem do pieczenia, aby nie spiekło się za mocno.
- Gotową żyrafę studź na blaszce lub na kratce. Genialnie smakuje z masełkiem, a dla fanów chałek ze słonymi dodatkami, również z szynką 🙂