ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z karmelem

Sezon na dynię rozpoczął się wraz z przepiękną polską złotą jesienią. W moim domu w ostatnich tygodniach dynia gości niemalże codziennie. Dzieci ją uwielbiają i jak się niedawno okazało – mąż też 🙂 Ciasto dyniowe jest teraz prawdziwym fenomenem w naszym domu! Nie obeszło się bez upieczenia mimimum dwóch porcji 🙂

Ciasto dyniowe powstało głównie z myślą o maluchach, ponieważ dostarcza im sporą dawkę witamin. Przy tym nie zawiera tłuszczu, a biały cukier zastąpiłam brązowym.

Ciasto dyniowe z karmelem

Course: Dla dzieci, Halloween, Przepisy
Porcje

25

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

251

kcal

Składniki

  • 300 g upieczonej dyni (pieczcie dynię aż będzie miękka w piekarniku nagrzanym do 200°C)

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 1/2 łyżeczki gałku muszkatułowej

  • 2 jajka

  • 275 g brązowego cukru

  • do obsypania formy: bułka tarta lub mąka + łyżka masła

  • do dekoracji: orzechy włoskie lub laskowe

Wykonanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W blenderze zmiel dynię na puree, a następnie wymieszaj z jajkami oraz cukrem. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
  • Suche składniki wymieszaj w osobnej misce i połącz z dynią. Całość mieszaj, aż do połączenia.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Forma, której używasz może być dowolna, od keksówki po zwykły rant lub tortownicę. Jeżeli natomiast wykorzystujesz formę do pieczenia bab, wówczas pamiętajcie, aby środek formy w postaci słupka również obsypać.
  • Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto pozostawcie do ostygnięcia.
  • Karmel
  • W międzyczasie przygotuj karmel z tego przepisu. W przepisie możesz pominąć etap dodawania soli, jeżeli nie chcesz, aby karmel był słony.
  • Gdy karmel będzie już gotowy i wystudzony (najlepiej w temperaturze pokojowej) oblej nim ciasto i udekoruj ulubionymi dodatkami. Ja miałam ochotę na orzechy włoskie, co było świetnym przełamaniem słodyczy ciasta.

One Comment

  1. Pingback: Przyprawy korzenne, jak wykorzystać je w kuchni - Cake therapy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*