Nie macie pomysłu jakie ciasto upiec na święta w ramach odmiany od tracyjnych makowców i serników? Lada moment spodziewacie się gości i potrzebujecie szybko przygotować coś pysznego? Ciasto marchewkowe idealnie sprawdzi się jako deser świąteczny, tort urodzinowy czy też zdrowa przekąska dla Waszych pociech.
Mój torcik marchewkowy powstał z myślą o moim mężu, który potrzebował przynieść deser do pracy. Wiedziałam, co lubi, a jednocześnie nie miałam za wiele czasu. Ciasto marchewkowe idealnie sprawdziło się w tej sytuacji i bardzo smakowało współpracownikom. Oprócz korzennych przypraw, dodałam jeszcze zmielone orzechy włoskie i nowość… rozgniecionego banana. Następnego dnia z tego samego przepisu wykonałam babeczki dla dzieci i powiem Wam, że zniknęły w sekundę 🙂
Ciasto marchewkowe, idealne na święta
20
porcji30
minutes373
kcalSkładniki
4 jajka
300 g cukru
50 g brązowego cukru
320 g mąki
2 łyżeczki proskzu do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
1 łyżeczka cynamonu
20 g orzechów włoskich (zmielonych)
3 marchewki
skórka z jednej pomarańczy
1 banan
1/2 łyżeczki soli
180 g oleju słonecznikowego
- Krem do muffinek / tortu
250 g mascarpone
40 g śmietany 30%
400 g słonego serka
100 g cukru pudru
Wykonanie
- Ciasto marchewkowe
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, przyprawy, soda, proszek do pieczenia oraz orzechy włoskie).
- Następnie w mikserze wymieszaj jajka oraz oba rodzaje cukru, aż do połączenia. Powoli wlewaj olej, cały czas miksując, aż do połączenia składników.
- Wrzatkiem sparz pomarańczę i zetrzyjcie na cienkich oczkach. Dodajcie do ciasta. Następnie dodaj rozgniecioengo banana.
- Na cienkich oczkach zetrzyj marchew i dodaj do masy jajecznej. Na końcu połącz masę marchewkową z suchymi składnikami i wymieszae wszystko tylko do połączenia.
- Jeżeli zamierzasz upiec tort wówczas przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do suchego patyczka (około 30 minut). Następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Słony krem do tortu / muffinek
- Cukier puder wraz ze słonym serkiem umieść w mikserze i ubij na puszystą masę.
- Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Na koniec wlej śmietanę i wymieszajcie.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego (z ulubioną końcówką lub bez) i nakładaj na babeczki / placki marchewkowe.
Pingback: Orzechy - zdrowe tłuszcze w Twojej kuchni - Cake therapy