ciasto limonka matcha

Delikatne ciasto limonka – matcha

W ostatnim czasie hitem w mojej kuchni są matcha oraz tapioka. Co chwilę w głowie pojawiają mi się nowe pomysły na desery z tymi dwoma składnikami. Przepis, który Ci zaraz przedstawię powstał totalnie spontanicznie i muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył nawet mnie 🙂 ciasto limonka – matcha wyszło tak delikatne i puszyste, że niemalże rozpływa się w ustach. Dodatkowo smak limonki i słodkiego biszkoptu jest idealnie zrównoważony, co powoduje, że nie ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne.

Akurat miałam w domu matchę i tapiokę, jednak pomyślałam, że super byłoby te smaki połączyć dla odmiany z czymś kwaśnym. Ostatnio sporo pracowałam z tapioką w połączeniu z mango i chciałam spróbować czegoś nowego. Ciasto limonka – matcha powstało absolutnie bez planu. Biszkopt wykonałam jak zwykle, z dodatkiem odrobiny matchy oraz soku z limonki. Do kremu z bitej śmietany i limonki, przygotowałam tapiokę, którą zabarwiłam po ugotowaniu matchą. Wierz ciasta pokryłam galaretką z matchy i limonki, stąd tak intensywny zielony kolor na górze deseru. Mój mąż, który nie przepada za kwaśnymi deserami określił ciasto limonka – matcha jako idealnie zbalansowane smakowo 🙂

Delikatne ciasto limonka – matcha

Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

40

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Kalorie

214

kcal
Czas pieczenia

40

minut
W lodówce

12

h

Delikatny biszkopt z aromatem limonki i matchy przełożony bitą śmietaną z sokiem z limonki i tapioką o smaku matchy, a wszystko to pokryte galaretką matcha limonka.

Składniki

  • Biszkopt matcha – limonka
  • 5 jajek

  • 135 g drobnego cukru

  • 100 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • dwie łyżeczki matchy

  • sok z połowy limonki

  • opcjonalnie: zielony barwnik dla uzyskania mocniejszego zielonego koloru biszkoptu

  • Poncz limonkowy
  • sok z jednej limonki

  • Krem z limonki z tapioką matcha
  • 600 g śmietany 30%

  • 150 g cukru pudru

  • sok z dwóch limonek

  • skórka otarta z jednej limonki

  • 20 g agaru lub 3 łyżeczki żelatyny

  • Tapioka matcha
  • 0.5 l wody

  • 50 g tapioki

  • 2 łyżeczki matchy

  • Galaretka matcha – limonka
  • 10 g agaru lub dwie łyżeczki żelatyny

  • łyżeczka matchy

  • 50 g cukru pudru

  • sok z 1 limonki

  • 100 g wody

Wykonanie

  • Biszkopt matcha – limonka
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą, niemalże białą masę. Następnie dodaj sok z limonki i lekko wymieszaj.
  • Suche składniki wymieszaj w osobnej misce (obie mąki oraz matchę) i dodawaj w trzech partiach do masy jajecznej. Mieszaj powoli drewnianą łyżką lub plastikową szpatułką.
  • W tym momencie możesz także dodać barwnik, jeżeli masz ochotę.
  • Formę o wymiarach 15×20 wyłóż na dnie papierem do pieczenia i wylej do niej masę biszkoptową.
  • Piecz 40 minut lub do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
  • Gdy biszkopt będzie już prawidłowo upieczony, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjmij go z formy i podziel w poprzek na dwie równe części. Idealnie sprawdzi się tutaj nić lub specjalny nóż strunowy do cięcia tortu, np z firmy Wilton.
  • Galaretka matcha – limonka
  • W rondelku umieść wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 3-4 minuty. Właściwości żelujące agaru aktywują się poprzez zagotowanie, w przeciwieństwie do żelatyny, w związku z tym koniecznie pamiętaj o tym, aby zagotować galaretkę.
  • Gotową galaretkę przelej przez drobne sitko do miseczki, aby pozbyć się jak najwięcej pyłków matchy. Wówczas galaretka będzie bardziej przeźroczysta.
  • Miseczkę owiń folią spożywczą tak, aby folia dotykała galaretki. W ten sposób galaretka na górze nie będzie twardnąć i nie powstanie kożuszek. Ostaw na bok do przestygnięcia.
  • Tapioka matcha
  • Zagotuj 0.5 litra wody, a następnie do wrzątku wrzuć tapiokę. Gotuj około 15 minut na średnim ogniu, aż perełki tapioki będą przeźroczyste.
  • Następnie odcedź tapiokę na drobnym sitku i przełóż do większej miski. Zalej zimną wodą i zamieszaj. Dzięki temu perełki tapioki nie posklejają się ze sobą. Pozostaw tapiokę na 5 minut w zimnej wodzie, a następnie znów odcedź.
  • W osobnej misce dokładnie wymieszaj odcedzoną tapiokę z 2 łyżeczkami matchy i odstaw na bok.
  • Krem z limonki z tapioką matcha
  • Limonkę sparz wrzątkiem i zetrzyj jej skórkę na tarce z drobnymi oczkami.
  • W małym rondelku zagotuj sok i skórkę z limonki razem z agarem.* Gotuj około 3-4 minut na średnim ogniu. Odstaw na bok do przestygnięcia.
  • W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem na 3/4. Śmietana nie powinna być całkowicie sztywna, a jedynie konsystencją przypominać mus.
  • Do ubitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach, wlewaj powoli sok z limonki z agarem. Wymieszaj dokładnie do połączenia.
  • Następnie dodaj tapiokę matcha i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Poncz z limonki
  • Wyciśnij sok z jednej limonki i przygotuj pędzelek silikonowy lub z włosiem do ponczowania biszkoptu.
  • Składanie deseru
  • Deser składaj w formie 15×20 cm, w tej samej której piekłaś/eś biszkopt.
  • Na spód formy wyłóż blat biszkoptu i dokładnie go naponczuj sokiem z limonki. Pamiętaj, aby skupić się najbardziej na krawędziach biszkoptu i jego rogach.
  • Następnie na biszkopt wyłóż połowę kremu limonkowego z tapioką. Wyrównaj i przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Dokładnie tak samo naponczuj biszkopt sokiem z limonki, a następnie wyłóż pozostałą część kremu z limonki i tapioki.
  • Deser wstaw do lodówki na minimum 1h do lekkiego stężenia.
  • Jeżeli swoją galaretkę z limonki i matchy przygotowywałaś/eś z agaru wówczas nie musisz wkładać jej do lodówki, aby lekko stężała przed wylaniem na ciasto. Natomiast, jeżeli użyłaś/eś żelatyny, wtedy powinnaś/powinieneś włożyć galaretkę do lodówki na 15 minut przed wyjęciem ciasta, aby galaretka lekko stężała.
  • Tężejącą galaretkę wylej na górę ciasta, na krem limonkowy i wyrównaj. Deser wstaw do lodówki na minimum 12h.
  • Ciasto limonmkowe z matchą na paterze / talerzu pięknie komponuje się ze świeżymi kwiatami. Ja do dekoracji użyłam różowych margaretek 🙂

Wskazówki

  • Jeżeli używasz żelatyny wówczas namocz ją w 20 g wody na 10 minut. Następnie wymieszaj z gorącym sokiem i skórką z limonki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*