Kończąc miesiąc pod tytułem “Alkohole w deserach” przedstawiam Ci ciekawy sposób na wykorzystanie Aperolu i Prosecco w deserze. Odrobina skorki pomarańczowe, bita śmietana oraz krucha warstwa czekoladowa stworzyły deser delikatny, a zarazem procentowy.
Na moim blogu znajdziesz kilka inspiracji w ramach deserów w alkoholem. Są to między innymi Panna Cotta z Whisky oraz torcik pistacjowy na bazie likieru pistacjowego.
Długo zastanawiałam się jaki deser wykonać w następnej kolejności. Jako smakoszka likierów i wina, chciałam pierwotnie pójść w tym kierunku. Jednak docelowo moje smaki poszły w stronie Aperolu i Prosecco, które łączą się w tradycyjny drink Aperol Spritz, dodatkiem pomarańczy i wody gazowanej. Osobiście uwielbiam go pić w upalne, wakacyjne dni.
Deserz Aperol Spritz posiada trzy warstwy. Pierwszą wykonaną z ciasteczek oreo. Drugą z bitej śmietany z mascarpone i odrobiny skórki pomarańczowej w formie musu śmietankowego. A ostatnia warstwa to właśnie galaretka Aperol Spritz w połączeniu z sokiem pomarańczowym. Wszystko udekorowałam świeżymi borówkami, oraz miętą z własnego ogródka. Wypróbuj koniecznie ten przepis, a nie pożałujesz!
Deser Aperol Spritz
2
porcje30
minutes5
minutes295
kcal35
minutesBędziesz potrzebować :
– dwóch kieliszków lub szklanek,
– małego garnuszka,
– miksera z końcówką do ubijania,
– blendera,
– szpatułki cukierniczej.
Składniki
- Warstwa czekoladowa
80 g gotowych lub domowych ciasteczek Oreo
20 g masła
- Mus śmietankowy ze skórką pomarańczową
120 g śmietany 30%
20 g cukru pudru
20 g mascarpone
skórka otarta z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki żelatyny + woda do namoczenia
- Galaretka Aperol Spritz
100 g Prosecco
50 g Aperolu
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
łyżeczka cukru pudru
Wykonanie
- Warstwa czekoladowa
- Ciasteczka Oreo zmiel na proszek w blenderze, a następnie przełóż do miseczki.
- Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Czekoladową mieszankę rozłóż po połowie na dnie każdego kieliszka / szklanki.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowywania musu.
- Mus śmietankowy ze skórką pomarańczową
- Żelatynę namocz w odrobinie wody (jedynie do przykrycia żelatyny).
- W mikserze umieść śmietanę, mascarpone oraz cukier puder i ubij na 3/4. Śmietana nie powinna być do końca ubita, wówczas zachowa konsystencję delikatnego musu zastygnięciu.
- Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj jej skórkę na tarce z drobnymi oczkami lub obierz specjalnym nożykiem. Jeżeli używasz nożyka, wówczas paski skórki musisz drobno posiekać.
- Żelatynę roztop na małym ogniu lub w mikrofalówce. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości żelujące i proces namaczania będziesz musiał/a powtórzyć.
- Roztopioną żelatynę wlewaj powoli do ubitej śmietany, cały czas mieszając rózgą lub szpatułką. Wymieszaj do połączenia.
- Na końcu dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Wlej po połowie musu śmietankowego do każdego kieliszka / szklanki i wstaw do lodówki na minimum 2h lub do całkowitego zastygnięcia.
- Galaretka Aperol Spitz
- Żelatynę namocz w odrobinie wody (jedynie do przykrycia żelatyny).
- Wyciśnij sok pomarańczy i przelej go przez sitko, aby pozbyć się drobnych kawałków pomarańczy.
- Do garnuszka wlej Aperol, Prosecco, przefiltrowany sok z pomarańczy oraz cukier puder i postaw na małym ogniu. Lekko podgrzej, ale nie gotuj! Jeżeli zagotujesz mieszankę, wówczas minimum 80% alkoholu wyparuje z deseru i jego smak nie będzie już tak dokładnie oddany.
- Do gorącej mieszanki Aperol Spritz dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Całość odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 30 minut do lekkiego stężenia. Obserwuj galaretkę, aby nie zaczęła za mocno gęstnieć.
- Wylej po połowie galaretki do każdego z kieliszków / szklanek i wstaw do lodówki na minimum 3h lub pozostaw na całą noc. Deser jest najlepszy następnego dnia, jak lekko się przegryzie.
- Deser Aperol Spritz podawaj ze świeżymi borówkami i listkami mięty. Smacznego!!!