Płatki owsiane w połączeniu z miodem, czarnym kakao i żurawiną stworzyły idealny dodatek do porannego posiłku. Ja uwielbiam śniadania, w których królują płatki owsiane i owoce. Zastanawiałam się jak można wykorzystać te składniki w inny sposób niż w owsiance, czy babeczkach. Domowa granola to było to!
Niejednokrotnie szukam w sklepie granoli, która będzie spełniać moje oczekiwania. A niestety poza sztucznymi dodatkami, bardzo często występują w sklepowych wersjach płatków owsianych z owocami występują też orzeszki ziemne, na które jeden z moich chłopaków jest silnie uczulony. To też skłoniło mnie do przygotowania domowej granoli z moich ulubionych składników. Tym sposobem mam pewność, że wiem co jem 🙂
Domowa granola z kakao, żurawiną i miodem
Czas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
25
minutesKalorie/100g
381
kcalTotal time
35
minutesSkładniki
250 g płatków owsianych
90 g miodu
20 g gorzkiego / czarnego kakao
20 g masła
20 g orzechów laskowych
20 g suszonej żurawiny
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do 160°C w trybie góra-dół.
- Na patelni podgrzewaj miód, masło i kakao, aż do połączenia składników. Nie doprowadź do wrzenia!
- Wymieszaj z płatkami owsianymi, żurawiną i posiekanymi orzechami laskowymi.
- Na blaszkę 25×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż domową granolę i piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Do miseczki lub słoiczka wyłóż 100 g jogurtu naturalnego, przykryj warstwą plasterków banana i posyp kawałkami połamanej granoli. Smacznego!