Jestem wielką fanką ciekawych śniadań, codziennie staram się wymyślać coś nowego. W tygodniu ciężej z czasem, ale w weekend nadrabiam zaległości 🙂 W czasach studenckich bardzo często jadałam tosty francuskie – tanio i szybko, czyli iście studencko.
Za jedno z lepszych połączeń smakowych uważam jabłka i cynamon! Kolejny poranek rozpoczęłam od tych smaków. Jednak tym razem nie w formie owsianki, a w innej odmianie. Na moim śniadaniowym stole zagościły francuskie tosty cynamonowo-jabłkowe.
Francuskie tosty cynamonowo-jabłkowe
Difficulty: ŁatwePorcje
4
porcjiCzas przygotowania
30
minutesKalorie
326
kcalSkładniki
8 kromek chleba tostowego (kupny lub domowej roboty)
3 jajka
1 jabłko
- Masło cynamonowe
2 łyżeczki mielonego cynamonu
60 g masła
20 g brązowego cukru
Wykonanie
- Masło cynamonowe
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- Jajka roztrzep w osobnej miseczce i dodaj połowę jabłka startą na najmniejszych oczkach i wymieszaj do połączenia.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła cynamonowego i smaż kromki chleba tostowego obtoczone w jajku i jabłku.
- Smaż na średnim ogniu, aby cukier nie przypadał się, a jedynie lekko karmelizował.
- Udekoruj śniadnie świeżymi kawałkami jabłka.