Świeże truskawki i śmietanka kremówka w postaci musu truskawkowego, żelka ze świeżych jeżyn i kruche czekoladowe ciastko. To wszystko w połączeniu stworzyło idealny letni deser, który genialnie komponuje się z puszystym cappucino.
Mus truskawkowy z żelką jeżynową na czekoladowym spodzie
Course: MonoporcjeServings
8
servingsPrep time
1
hourCalories
432
kcalSkładniki
- Żelka jeżynowa
240 g jeżyn
40 g cukru
1 galaretka krystaliczna
- Mus truskawkowy
250 g truskawek
200 g śmietany 30%
40 g cukru pudru
10 g żelatyny
- Czekoladowy spód
200 g herbatników
120 g masła
20 g gorzkiego kakao
- Polewa lustrzana
40 g białej czekolady
50 g śmietany 30%
25 g wody
50 g cukru
5 g żelatyny + 15 g wody
czerwony barwnik
- Dekoracja
Zmielone migdały lub białe drobne cukiereczki
Świeże truskawki
Wykonanie
- Żelka jeżynowa
- Jeżyny z cukrem umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, aż jeżyny puszczą sok.
- Miękkie jeżyny przetrzyj przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek, a do powstałego puree dodaj galaretkę i zalej 100 g gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aż galaretka się rozpuści.
- Przygotuj silikonową formę z małymi kółeczkami lub mini donatami i wylej do niej żelkę jeżynową. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Czekoladowy spód
- Zmiel herbatniki w blenderze na pył.
- Masło roztop z kakao na małym ogniu i dodaj do herbatników. Dokładnie wymieszaj i wysyp na blaszkę (25×18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do stwardnienia.
- Mus truskawkowy
- Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia.
- Świeże truskawki zmiel z blenderze na puree.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem na 3/4, co oznacza, że nie powinna być zupełnie sztywna.
- Namoczoną żelatynę rozpuść z mikrofalówce lub na mały ogniu. Pamiętaj, aby jej nie zagotować, ponieważ wówczas straci swoje właściwości żelujące.
- Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę puree z truskawek i wymieszaj. Następnie dodaj resztę puree i wymieszaj do połączenia. Puree truskawkowe dodawaj w trzech porcjach do bitej śmietany, za każdym razem mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką.
- Składanie deseru
- Do dowolnej formy do monoporcji (ja użyłam półkul) przełóż mus truskawkowy, tak, aby każda półkula była wypeniona w połowie musem.
- Następnie do musu truskawkowego wciśnij lekko po jednej żelce jeżynowej. Wszystko przykryj musem truskawkowym, zostawiając około pół centymetra przestrzeni od góry.
- Z czekoladowego spodu wykrój kółka o średnicy mniejszej niż otwór w monoporcji, a następnie wciśnij lekko do musu truskawkowego.
- Zbierz nadmiar musu i całość wstaw do zamrażarki na minimum 4h, aż deser będzie całkowicie zamrożony. Idealna temperatura w zamrażarce do minimum -16°C.
- Polewa lustrzeana
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
- W celu przygotowania polewy lustrzanej, umieść w rondelku wodę z cukrem i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Następnie dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Drobno posiekaną białą czekoladę zalej syropem cukrowym ze śmietaną i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaj namoczoną żelatynę oraz barwnik .i dokładnie wymieszaj
- Polewę lustrzaną zblenduj i przelej przez drobne sitko w cleu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie mieszaj polewy energicznie, ponieważ zacznie dostawać się do niej powietrze i jego pęcherzyki będa widoczne w formie niepolanych placków na Twoim deserze.
- Przykryj naczynie (najlepiej taką miarkę) z polewą folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą i odstaw do ostygnięcia.
- Polewa jest gotowa do polania deseru w momencie, gdy osiągnie temperaturę pomiędzy 32°C a 35°C.
- Dekoracja deseru
- Zamrożone monoporcje wyjmij z foremki i ustaw na kratce. Kratkę połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polewaj deser okrężnymi ruchami minimum dwa razy, aby polewa dobrze przykleiła się do monoporcji. Pozostaw do odkapania polewy i, podważając łopatką, ściągnij deser z kratki i obtocz jego dół w zmielonych migdałach lub cukiereczkach.
- Deser odłóż na talerz i wstaw do lodówki na minimum 12h do całkowitego rozmrożenia deseru.
- Podawaj ze świeżymi truskawkami i cappucino 🙂