Arbuz kojarzy mi się ze środkiem lata, z upałami i przede wszystkim z wakacjami. Idąc nad jezioro zabieram ze sobą pudełko cząstek arbuza, który fantastycznie orzeźwia w upalne dni. Smoothie arbuzowe z bananem przygotowałam z myślą odżywczym śniadaniu dla aktywnych. Świetnie orzeźwia, jest pożywne i mało kaloryczne. Idealne śniadanie na diecie!
Do smoothie arbuzowego z bananem dodatkowo dodałam jeszcze mango oraz białko serwatkowe o smaku białej czekolady. Możesz go przygotować w formie do picia lub do jedzenia łyżeczką, jako tzw. smoothie bowl. W przepisie przedstawię Ci składniki zarówno ja jeden, jak i drugi sposób podania. Moje smoothie podałam z cząstkami arbuza, ulubionymi kolorowymi cukiereczkami oraz bazylią.
Proteinowe smoothie arbuzowe z bananem
Porcji
2
porcjiCzas przygotowania
10
minutesKalorie
91
kcalSkładniki
1 banan
0.5 mango
150 g cząstek arbuza bez pestek
20 g białka o smaku białej czekolady*
150 ml mleka krowiego lub roślinnego
- Do dekoracji
kilka cząstek arbuza
kolorowe cukiereczki
bazylia
Wykonanie
- Wieczorem zamroź plasterki banana, cząstki arbuza i mango.
- Rano zmiksuj owoce z mlekiem i białkiem na gładkie smoothie.
- Przełóż do miski i udekoruj cząstkami arbuza, kolorowymi cukiereczkami oraz listkami bazylii.
Wskazówki
- Ten składnik możesz pominąć jeżeli np. przygotowujesz posiłek dla dziecka lub sam/a nie potrzebujesz przyjmować więcej białka niż zalecana dzienna dawka.