Uwielbiam domowe pieczywo. Ten roznoszący się po domu zapach świeżego chleba to jest coś niezastąpionego. Dodatkowo gorące mleko lub ciepła herbata i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Szybki chleb pszenno-razowy kojarzy mi się nieodzownie w panującą pandemią i ograniczeniem dostępu do sklepów. Kiedy to byłam zmuszona do podrasowania swoich umiejętności piekarskich 😀
Kilka prostych składników i gotowe. Wystarczy, że połączysz wszystkie składowe chleba z przepisu, odczekasz godzinę, aż wyrosną i możesz wypiekać. Dlatego właśnie kocham drożdżowe pieczywo. Jest to idealne rozwiązanie dla niecierpliwych, tak jak ja 😀
Szybki jogurtowy chleb pszenno-razowy
Składniki
- Jogurtowy chleb pszenno-razowy
360 g mąki pszennej
60 g mąki razowej
7 g świeżych drożdży
360 g jogurtu naturalnego, średnio gęstego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżka miodu
- Do posypania
1 łyżka czarnuszki
Wykonanie
- Wszystkie składniki na chleb wymieszaj w mikserze lub ręcznie.
- Jeżeli używasz miksera ważne jest, aby wyrabiać ciasto dobre 10 minut, wówczas masz pewność, że Twój chleb będzie delikatny i puszysty.
- Natomiast w przypadku wyrabiania ręcznego, postaraj się wyrabiać ciasto minimum 15 minut.
- Gotowe ciasto drożdżowe włóż do ceramicznej lub drewnianej miski, podsypanej na dnie mąką, i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia objętości) lub włóż do piekarnika nastawionego na 30°C.
- Pieczenie chleba
- Po wyrośnięciu ciasta, nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra-dół.
- Następnie z ciasta uformuj kulę i wyłóż ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Gorę ciasta natnij, tak aby uzyskać krzyż. Całość posmaruj wodą i posyp obficie czarnuszką.
- Chleb włóż do piekarnika i popsikaj obficie wodą. Spowoduje to, że skórka na Twoim chlebie będzie chrupiąca.
- Chleb pszenno-razowy piecz 40 minut w nagrzanym piekarniku, a następnie studź na kratce.
- Chlebek genialnie smakuje z masłem i dżemem 😀