Tarta jabłkowa z bezą włoską

Kolejna porcja ogródkowych jabłek zagościła w moim domu. Nie mogło z nich powstać nic innego, jak właśnie moja wariancja na temat tradycyjnej szarlotki z niewielkim akcentem bezowym. Tak oto powstała tarta jabłkowa z bezą włoską, czyli prawdziwie rozgrzewający deser w nadchodzące jesienne dni.

Tarta jabłkowa z bezą włoską

Course: Beza, Owoce, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

178

kcal

Składniki

  • Kruche ciasto
  • Kruche ciasto wykonane z tego przepisu

  • Nadzienie jabłkowe
  • 1.5 kg jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • łyżka masła

  • Beza włoska
  • 45 g cukru ( w porcjach po 15 g i 30 g)

  • 20 g wody

  • 30 g białek

Wykonanie

  • Kruche ciasto, po przygotowaniu, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • W międzyczasie obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Następnie roztop na patelni masło i wrzuć jabłka. Wszystko posyp cynamonem. Jabłka powinny smażyć się tak długo aż zmiękną ( u mnie trawało to około 10 minut).
  • W trakcie duszenia jabłek, rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Gdy wasze jabłka będą już gotowe, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do rozmiarów formy na tartę. Wyłóż formę kruchym ciastem i ponakłuwaj widelcem. To spowoduje, że wasze ciasto nie będzie rosło w trakcie pieczenia.
  • Możesz użyć zwykłej metalowej formy lub tej, której ja użyłam, czyli silikonowej.
  • Beza włoska
  • Rozpocznij od przygotowania syropu cukrowego. W tym celu w garnku umieść 30 g cukru i 20 g wody. Lekko wymieszaj składniki, aby cały cukier został równomiernie przykryty wodą. Całość podgrzewaj na średnim ogniu (nie mieszaj!).
  • Następnie umieść w mikserze białka i zacznij je ubijać na maksymalnych obrotach (jak na zwykłą bezę). Gdy białka będą już ubite, dodawaj po łyżcie cukru (z porcji 15 g), aż cały sie rozpuści.
  • W tym momencie syrop cukrowy powinien już być gotowy (przeźroczysty kolor, jednolita konsystencja i brak nierozpuszczonych kryształków cukru). Zmniejsz obroty miksera ( u mnie 2 z 5 ) i powoli, małym strumyczkiem, wlewaj syrop do ubitych białek. Gdy cały syrop znajdzie się w mikserze, włącz go na maksymalne obroty i miksuj tak długo, aż bez będzie miała temperaturę otoczenia.
  • Możesz rozpocząć składanie tarty. Na kruche ciasto wyłóż usmażone jabłka, a następnie na górze wyłoż bezę włoską za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego. Ja wybrałam pierwszy sposób, ponieważ zależało mi na nieregularnych falach.
  • Tartę włoż do piekarnika i piecz w 200°C do momentu lekkiego zarumienienia bezy (około 10 minut). Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz prze następne 20 minut. Polecam obserwować jak zachowuje się beza, czy za bardzo się nie przypieka.
  • Patyczkiem sprawdzaj ciast. Jeżeli będzie już wystarczająco twarde, wówczas tarta jest już gotowa.
  • Tartę jabłkową pozostaw do całkowitego wystygnięcia ( jeżeli posiadasz na tyle silną wolę! ). Ja natomiast podałam ciepłą tartę, co sprawiło, że gościom jeszcze bardziej smakowała 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*