Kolejna porcja ogródkowych jabłek zagościła w moim domu. Nie mogło z nich powstać nic innego, jak właśnie moja wariancja na temat tradycyjnej szarlotki z niewielkim akcentem bezowym. Tak oto powstała tarta jabłkowa z bezą włoską, czyli prawdziwie rozgrzewający deser w nadchodzące jesienne dni.
Tarta jabłkowa z bezą włoską
Course: Beza, Owoce, PrzepisyPorcje
20
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
178
kcalSkładniki
- Kruche ciasto
Kruche ciasto wykonane z tego przepisu
- Nadzienie jabłkowe
1.5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
łyżka masła
- Beza włoska
45 g cukru ( w porcjach po 15 g i 30 g)
20 g wody
30 g białek
Wykonanie
- Kruche ciasto, po przygotowaniu, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- W międzyczasie obierz jabłka i pokrój na cienkie plasterki. Następnie roztop na patelni masło i wrzuć jabłka. Wszystko posyp cynamonem. Jabłka powinny smażyć się tak długo aż zmiękną ( u mnie trawało to około 10 minut).
- W trakcie duszenia jabłek, rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Gdy wasze jabłka będą już gotowe, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj do rozmiarów formy na tartę. Wyłóż formę kruchym ciastem i ponakłuwaj widelcem. To spowoduje, że wasze ciasto nie będzie rosło w trakcie pieczenia.
- Możesz użyć zwykłej metalowej formy lub tej, której ja użyłam, czyli silikonowej.
- Beza włoska
- Rozpocznij od przygotowania syropu cukrowego. W tym celu w garnku umieść 30 g cukru i 20 g wody. Lekko wymieszaj składniki, aby cały cukier został równomiernie przykryty wodą. Całość podgrzewaj na średnim ogniu (nie mieszaj!).
- Następnie umieść w mikserze białka i zacznij je ubijać na maksymalnych obrotach (jak na zwykłą bezę). Gdy białka będą już ubite, dodawaj po łyżcie cukru (z porcji 15 g), aż cały sie rozpuści.
- W tym momencie syrop cukrowy powinien już być gotowy (przeźroczysty kolor, jednolita konsystencja i brak nierozpuszczonych kryształków cukru). Zmniejsz obroty miksera ( u mnie 2 z 5 ) i powoli, małym strumyczkiem, wlewaj syrop do ubitych białek. Gdy cały syrop znajdzie się w mikserze, włącz go na maksymalne obroty i miksuj tak długo, aż bez będzie miała temperaturę otoczenia.
- Możesz rozpocząć składanie tarty. Na kruche ciasto wyłóż usmażone jabłka, a następnie na górze wyłoż bezę włoską za pomocą szpatułki lub rękawa cukierniczego. Ja wybrałam pierwszy sposób, ponieważ zależało mi na nieregularnych falach.
- Tartę włoż do piekarnika i piecz w 200°C do momentu lekkiego zarumienienia bezy (około 10 minut). Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz prze następne 20 minut. Polecam obserwować jak zachowuje się beza, czy za bardzo się nie przypieka.
- Patyczkiem sprawdzaj ciast. Jeżeli będzie już wystarczająco twarde, wówczas tarta jest już gotowa.
- Tartę jabłkową pozostaw do całkowitego wystygnięcia ( jeżeli posiadasz na tyle silną wolę! ). Ja natomiast podałam ciepłą tartę, co sprawiło, że gościom jeszcze bardziej smakowała 🙂