Chałwa, to bardzo popularny i odżywczy przysmak grecki. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was go lubi. Ba .. domyślam się, że są nawet tacy, którzy nigdy jej nie spróbowali. Dla jednych i drugich z Was mam jednak coś, co sprawi, że pokochacie chałwę. Ja połączyłam ten grecki przysmak z aronią i gorzką czekoladą, co okazało się strzałem w dziesiątkę!
O właściwościach chałwy mówi się od lat, jednak jedno jest pewne. Pomimo sporej ilości cukru, ma ona również wiele witamin i składników odżywczych, które wspomagają nasz organizm.
Torcik chałwowy z owocową nutą i czekoladowym spodem
Course: Nie z tego świata, Owoce, Przepisy, TortyPorcje
20
porcjiCzas przygotowania
1
hour30
minutesKalorie
358
kcalSkładniki
- Żelka aroniowa
300 g aronii
100 g cukru
10 g żelatyny + 30 g wody
- Czekoladowy spód z orzechami laskowymi
110 g cukru
110 g mąki
60 g masła
50 g orzechów laskowych
50 g gorzkiej czekolady
- Mus chałwowy
350 g chałwy (bez dodatków)
400 g śmietany 30%
10 g żelatyny + 30 g wody
Wykonanie
- W rondelku umieść aronię oraz cukier i gotuj, aż do rozpuszczenia się cukru. Całość miksuj w blenderze na średnich obrotach przez około 5 minut.
- W międzyczacie zalej żelatynę wodą i odstawcie do namoczenia.
- Puree aroniowe przetrzyj przez sitko w celu pozbycia się nadmiaru pestek, a nastepnie dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Jeżeli twoje puree za bardzo wystygnie i żelatyna nie będzie miała szansy się roztopić, wówczas całość możesz przełożyć do garnuszką i podgrzewać na minimalnym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia natychmiast po rozpuszczeniu się całej żelatyny.
- Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować , ponieważ traci ona wówczas swoje właściwości żelujące.
- Gotowe puree aroniowe wylej do rantu o średnicy 20 cm i po ostygnięciu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Czekoladowy spód z orzechami laskowymi
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół.
- Zrób kruszonkę poprzez zagniecienie mąki, zimnego masła, cukru i pokruszonych w moździerzu orzechów laskowych.
- Zagniecioną kruszonkę przełoż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz do zezłocenia (ok. 15 minut) w nagrzanym piekarniku.
- Następnie do wystudzonej krusznonki dodaj roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i wymieszaj aż do połączenia składników. Czekoladową kruszonkę wyłoż na blachę o średnicy 25 cm z dnem pokrytym papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.
- Mus chałwowy
- W małym garnuszku zagotuj 100 g śmietany i zalej nią pokruszoną w misce chałwę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Dla pewności przetrzyj masę chałwową przez drobne sitko.
- Następnie w mikserze ubij śmietanę na 3/4, co oznacza, że nie powinna być ona całkowicie sztywna, a jedynie lekko. Gotową śmietanę dodawaj w trzech porcjach do masy chałwowej, po każdym dodaniu mieszając powoli szpatułką. To wszystko 🙂 Twój mus jest już gotowy.
- Jeżeli zamiast musu chałwowego chcesz zrobić inny, zapraszam do inspiracji 🙂
- Składanie deseru
- Na czekoladową kruszonkę wyłóż połowę musu chałwowego i wstaw do lodówki do zastygnięcia (około 30 minut).
- Następnie na zastygnięty mus wyłożcie żelkę aroniową i zalejcie resztą musu chałwowego. Również wstawcie do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Gotowy deser możecie udekorować dowolnymi składniki. Ja użyłam świeżych fig i suszonych kwiatów 🙂
Wskazówki
- Jeżeli nie masz w domu moździerza, możesz rozgnieść orzechy laskowe poprzez zawinięcie w ściereczkę kuchenną i uderzanie tłuczkiem do mięsa lub drewnanianym wałkiem.
- Reszty musu nie wstawiajcie do lodówki, ponieważ zastygnie i nie będzie się już nadawał do deseru.