Od dawna chodziły za mną smaki wanilii i czekolady. Miałam ochotę na tradycyjny tort z maślanym kremem i biszkoptem. I tak powstał torcik waniliwo-czekoladowy z mieszanymi biszkoptami i kremami. Wyszło mocno słodko! Fani słodkości na pewno nie będą zawiedzeni.
Torcik waniliowo-czekoladowy
Course: TortyPorcje
23
porcjiCzas przygotowania
1
hour40
minutesKalorie
439
kcalSkładniki
- Ciasto ucierane
280 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
130 g masła
3 białka
180 g śmietany 30%
180 g mleka 3.2 %
20 g gorzkiego kakao
- Waniliowy krem maślany
200 g masła
400 g cukru pudru
cukier z wanilią
30 g śmietanki 30%
- Czekoladowy krem maślany
200 g masła
400 g cukru pudru
30 g śmietanki 30%
cukier z wanilią
- Ganache czekoladowy
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki 30%
Wykonanie
- Ciasto ucierane
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ubij masło na puszystą masę, a następnie dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając.
- Następnie dodawaj po jednym białku, cały czas ubijając, śmietanę, mleko oraz wanilię.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną).
- Do osobnej miseczki przesiej kakao.
- Następnie podziel masę na dwie równe części i do jednej z nich dodaj gorzkie kakao. Każdą część podziel jeszcze na dwie równe części.
- Każdą porcję ciasta przełóż do osobnych rantów o średnicy 16 cm i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.
- Waniliowy krem maślany
- Ubij masło w mikserze na puszystą masę.
- Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego, ały czas ubijając.
- Ubijaj kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wszystko ubijaj jeszcze 2 minuty.
- Czekoladowy krem maślany
- Ubij masło w mikserze na puszystą masę .
- Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego, ały czas ubijając.
- Ubijaj kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i powoli wlewaj do masy maślanej. Miksuj do połączenia składników.
- Drip czekoladowy
- W garnku zagotuj śmietankę kremówkę i zalej nią posiekaną gorzką czekoladę.
- Pozostaw na minutę, wówczas czekolada zacznie się rozpuszczać.
- Następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Od razu wylej na tort, który kolejno wstaw do lodówki aż do zastygnięcia polewy.
- Składanie deseru
- Każdy z kremów przekładamy do rękawów cukierniczych. Na ciasto waniliowe wykładamy krem waniliowy, przykrywamy ciastem czekoladowym. Masę czekoladową i waniliową wkładamy do jednego rękawa z końcówką-gwiazdką i nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy ciastem waniliowym. Kładziemy warswtę kremu waniliowego i przykrywamy ciastem czekoladowym. Nadmiar masy po bokach rosmarowujemy po torcie na obrotowej paterze i wkładamy do lodówki na 15 minut do schłodzenia.
- Po tym czasie do połowy wysokości, tort obkładamy masą czekoladową, a od połowy waniliową. Torcik gładzimy packą cukierniczą lub nożem I wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Schłodzony tort oblej polewą czekoladową używając łyżki. Zacznik od boków, a następnie wyłoż polewę na górę tortu.
- Dekoracja
- Torcik udekoruj dwoma kremami maślanymi tworząc gwiazdki wokół. Na każdej gwiazdce umieść kawałek czekoladowego wafelka lub innego słodycza, który uwielbiasz.