F:\obrazy\Marta\Blog\Zdjęcia\Current\Small\podpisy

Torcik waniliowo-czekoladowy

Od dawna chodziły za mną smaki wanilii i czekolady. Miałam ochotę na tradycyjny tort z maślanym kremem i biszkoptem. I tak powstał torcik waniliwo-czekoladowy z mieszanymi biszkoptami i kremami. Wyszło mocno słodko! Fani słodkości na pewno nie będą zawiedzeni.

Torcik waniliowo-czekoladowy

Course: Torty
Porcje

23

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

40

minutes
Kalorie

439

kcal

Składniki

  • Ciasto ucierane
  • 280 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 200 g cukru

  • ziarenka z 1 laski wanilii

  • 130 g masła

  • 3 białka

  • 180 g śmietany 30%

  • 180 g mleka 3.2 %

  • 20 g gorzkiego kakao

  • Waniliowy krem maślany
  • 200 g masła

  • 400 g cukru pudru

  • cukier z wanilią

  • 30 g śmietanki 30%

  • Czekoladowy krem maślany
  • 200 g masła

  • 400 g cukru pudru

  • 30 g śmietanki 30%

  • cukier z wanilią

  • Ganache czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g śmietanki 30%

Wykonanie

  • Ciasto ucierane
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Ubij masło na puszystą masę, a następnie dodawaj po łyżce cukru cały czas ubijając.
  • Następnie dodawaj po jednym białku, cały czas ubijając, śmietanę, mleko oraz wanilię.
  • W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną).
  • Do osobnej miseczki przesiej kakao.
  • Następnie podziel masę na dwie równe części i do jednej z nich dodaj gorzkie kakao. Każdą część podziel jeszcze na dwie równe części.
  • Każdą porcję ciasta przełóż do osobnych rantów o średnicy 16 cm i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.
  • Waniliowy krem maślany
  • Ubij masło w mikserze na puszystą masę.
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego, ały czas ubijając.
  • Ubijaj kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wszystko ubijaj jeszcze 2 minuty.
  • Czekoladowy krem maślany
  • Ubij masło w mikserze na puszystą masę .
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i cukru waniliowego, ały czas ubijając.
  • Ubijaj kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i powoli wlewaj do masy maślanej. Miksuj do połączenia składników.
  • Drip czekoladowy
  • W garnku zagotuj śmietankę kremówkę i zalej nią posiekaną gorzką czekoladę.
  • Pozostaw na minutę, wówczas czekolada zacznie się rozpuszczać.
  • Następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Od razu wylej na tort, który kolejno wstaw do lodówki aż do zastygnięcia polewy.
  • Składanie deseru
  • Każdy z kremów przekładamy do rękawów cukierniczych. Na ciasto waniliowe wykładamy krem waniliowy, przykrywamy ciastem czekoladowym. Masę czekoladową i waniliową wkładamy do jednego rękawa z końcówką-gwiazdką i nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy ciastem waniliowym. Kładziemy warswtę kremu waniliowego i przykrywamy ciastem czekoladowym. Nadmiar masy po bokach rosmarowujemy po torcie na obrotowej paterze i wkładamy do lodówki na 15 minut do schłodzenia.
  • Po tym czasie do połowy wysokości, tort obkładamy masą czekoladową, a od połowy waniliową. Torcik gładzimy packą cukierniczą lub nożem I wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Schłodzony tort oblej polewą czekoladową używając łyżki. Zacznik od boków, a następnie wyłoż polewę na górę tortu.
  • Dekoracja
  • Torcik udekoruj dwoma kremami maślanymi tworząc gwiazdki wokół. Na każdej gwiazdce umieść kawałek czekoladowego wafelka lub innego słodycza, który uwielbiasz.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*