tort czekoladowy

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, żelką malinową i białą czekoladą z Lentilkami

Kolejny tort, którego motywem przewodnim jest czekolada – bez wątpienia mój ulubiony składnik deserów. Jednak w tym wydaniu postanowiłam stworzyć tort czekoladowy w połączeniu z Lentilkami i malinami. Sami zobaczcie co z tego wyszło.

Tort czekoladowy z bitą śmietaną, żelką malinową i białą czekoladą z Lentilkami

Course: Nie z tego świata, Przepisy, Torty personalizowane
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

2

hours 
Kalorie

330

kcal
Przebywanie w lodówce

8

godzin

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy
  • 230 g cukru

  • 7 jajek

  • 150 g mąki

  • 50 g kakao

  • Biała czekolada z Lentilkami
  • 300 g białej czekolady z lentilkami

  • 30 g masła

  • 40 g oliwy z oliwek

  • Bita śmietana z mascarpone i borówkami
  • 200 g śmietany 30%

  • 250 g mascarpone


  • 40 g cukru pudru

  • 200 g borówek amerykańskich

  • Żelka malinowa
  • 300 g malin

  • 14 g żelatyny + 20 g wody

  • 40 g cukru

  • Krem maślany
  • 200 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • 25 g mleka

  • barwnik (ja użyłam różowego barwnika w proszku)

  • Polewa lustrzana
  • 200 g cukru

  • 130 g wody

  • 20 g żelatyny + 60 g wody

  • 40 g kakao

  • 350 g białej czekolady

  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie

  • Biszkopt czekoladowy
  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyłóż dno formy  średnicy 23.5 cm papierem do pieczenia.
  • W mikserze ubij cukier z jajkami, aż do powstania białej, puszystej masy. W osobnej misce wymieszaj kakao i mąkę, a następnie dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianią łyżką. Tak powstałą masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Czas pieczenia to około 40 minut, lub do suchego patyczka.
  • Gdy biszkopt jest juz gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia do góry dnem.
  • Biała czekolada z Lentilkami
  • Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodaj masło oraz oliwę i wszystko wymieszaj, aż do połączenia składników.
  • Podziel biszkopt na trzy blaty. Jeden blat włóż do rantu o średnicy biszkoptu i wylej na niego gorącą czekoladę. Wszystko włóżc do lodówki do pełnego zastygnięcia.
  • Bita śmietana z mascarpone i borówkami
  • W mikserze ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj po każdym dodaniu.
  • Wyjmij z lodówki część tortu czekoladowego i wyłóż kolejną warstwę – połowę bitej śmietany. Na wierzch wyłóż połowę borówek i wszystko przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Włóż z powrotem do lodówki.
  • Żelka malinowa
  • Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia.
  • W garnku zagotuj maliny razem z cukrem i podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdjemij maliny z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Puree malinowe przetrzyj przez drobne sitko, tak aby większość pestek została na sitku. Odstaw do wystygnięcia.
  • Krem maślany
  • W mikserze na wysokich obrotach ubij masło razem z cukrem pudrem na puszystą masę, co jakiś czas przerywając miksowanie, aby zebrać masło ze ścianek naczynia. Do puszystej masy dodaj mleko i wymieszaj na niskich obrotach.
  • Wyjmij tort czekoladowy z lodówki i wylej na niego puree malinowe. Wszystko wstaw do zamrażarki, lub jeżeli nie masz tyle miejsca, do lodówki, aż do zastygnięcia żelki malinowej.
  • Po tym czasie wyjmij tort z lodówki / zamrażarki i wyłóż na górę pozostałą bitą śmietanę i borówki. Wszystko przykryj ostatnim blatem czekoladowym i wstaw do lodówki na około 6 h.
  • Następnie wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant, obkrawając delikatnie nożem lub używając palnika kuchennego. Obłóżcie tort czekoladowy połową masy maślanej (tutaj możecie przeczytać więcej informacji na ten temat). Następnie ponownie wstaw tort do lodówki.
  • Polewa lustrzana
  • Namocz żelatynę z wodą.
  • W garnku zagotuj cukier z wodą i kakao, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj mleko skondensowane i podgrzej. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę i żelatynę. Wszystko wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy.
  • Następnie zblenduj i przecedź przez sitko do osobnej miski, którą przykryjcie folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia. Polewa powinna mieć temperaturę około 32°C, gdyż wówczas jest idealna, aby polać nią tort.
  • Wyjmij tort z lodówki czekoladowy i obłóż go pozostałą częścią masy maślanej, a następnie znów włóż do lodówki. Gdy polewa będzie już miała odpowiednią temperaturę, wylej ją na tort. Możesz to zrobić na dwa sposoby.
  • Sposób I :
    Możesz oblać cały tort i wówczas otrzyma coś na kształt tego lub
  • Sposób II: Możesz stworzyć tzw. drip cake i wówczas powstanie tort czekoladowy, który ja przygotowałam.
  • W tym momencie najlepiej przystąpić do ozdabiania tortu. Możesz to zrobić według własnego uznania i ozdobić tym, co najbardziej lubisz. Ja przygotowałam tort urodziny siostry, która jest fanką Kinder Bueno, Knoppersa i Kinder niespodzianki. Wykorzystałam właśnie te słodycze.

Wskazówki

  • Mleko w masie maślanej spowoduje, że będzie ona łatwo rozprowadzać się na torcie, a w lodówce szybciej zastygnie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*