Kolejny tort, którego motywem przewodnim jest czekolada – bez wątpienia mój ulubiony składnik deserów. Jednak w tym wydaniu postanowiłam stworzyć tort czekoladowy w połączeniu z Lentilkami i malinami. Sami zobaczcie co z tego wyszło.
Tort czekoladowy z bitą śmietaną, żelką malinową i białą czekoladą z Lentilkami
Course: Nie z tego świata, Przepisy, Torty personalizowanePorcje
20
porcjiCzas przygotowania
2
hoursKalorie
330
kcalPrzebywanie w lodówce
8
godzinSkładniki
- Biszkopt czekoladowy
230 g cukru
7 jajek
150 g mąki
50 g kakao
- Biała czekolada z Lentilkami
300 g białej czekolady z lentilkami
30 g masła
40 g oliwy z oliwek
- Bita śmietana z mascarpone i borówkami
200 g śmietany 30%
250 g mascarpone
40 g cukru pudru200 g borówek amerykańskich
- Żelka malinowa
300 g malin
14 g żelatyny + 20 g wody
40 g cukru
- Krem maślany
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
25 g mleka
barwnik (ja użyłam różowego barwnika w proszku)
- Polewa lustrzana
200 g cukru
130 g wody
20 g żelatyny + 60 g wody
40 g kakao
350 g białej czekolady
200 g mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie
- Biszkopt czekoladowy
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Wyłóż dno formy średnicy 23.5 cm papierem do pieczenia.
- W mikserze ubij cukier z jajkami, aż do powstania białej, puszystej masy. W osobnej misce wymieszaj kakao i mąkę, a następnie dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj drewnianią łyżką. Tak powstałą masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Czas pieczenia to około 40 minut, lub do suchego patyczka.
- Gdy biszkopt jest juz gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia do góry dnem.
- Biała czekolada z Lentilkami
- Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Do gorącej czekolady dodaj masło oraz oliwę i wszystko wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Podziel biszkopt na trzy blaty. Jeden blat włóż do rantu o średnicy biszkoptu i wylej na niego gorącą czekoladę. Wszystko włóżc do lodówki do pełnego zastygnięcia.
- Bita śmietana z mascarpone i borówkami
- W mikserze ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj po każdym dodaniu.
- Wyjmij z lodówki część tortu czekoladowego i wyłóż kolejną warstwę – połowę bitej śmietany. Na wierzch wyłóż połowę borówek i wszystko przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Włóż z powrotem do lodówki.
- Żelka malinowa
- Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia.
- W garnku zagotuj maliny razem z cukrem i podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdjemij maliny z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Puree malinowe przetrzyj przez drobne sitko, tak aby większość pestek została na sitku. Odstaw do wystygnięcia.
- Krem maślany
- W mikserze na wysokich obrotach ubij masło razem z cukrem pudrem na puszystą masę, co jakiś czas przerywając miksowanie, aby zebrać masło ze ścianek naczynia. Do puszystej masy dodaj mleko i wymieszaj na niskich obrotach.
- Wyjmij tort czekoladowy z lodówki i wylej na niego puree malinowe. Wszystko wstaw do zamrażarki, lub jeżeli nie masz tyle miejsca, do lodówki, aż do zastygnięcia żelki malinowej.
- Po tym czasie wyjmij tort z lodówki / zamrażarki i wyłóż na górę pozostałą bitą śmietanę i borówki. Wszystko przykryj ostatnim blatem czekoladowym i wstaw do lodówki na około 6 h.
- Następnie wyjmij tort z lodówki i zdejmij rant, obkrawając delikatnie nożem lub używając palnika kuchennego. Obłóżcie tort czekoladowy połową masy maślanej (tutaj możecie przeczytać więcej informacji na ten temat). Następnie ponownie wstaw tort do lodówki.
- Polewa lustrzana
- Namocz żelatynę z wodą.
- W garnku zagotuj cukier z wodą i kakao, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj mleko skondensowane i podgrzej. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę i żelatynę. Wszystko wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy.
- Następnie zblenduj i przecedź przez sitko do osobnej miski, którą przykryjcie folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia. Polewa powinna mieć temperaturę około 32°C, gdyż wówczas jest idealna, aby polać nią tort.
- Wyjmij tort z lodówki czekoladowy i obłóż go pozostałą częścią masy maślanej, a następnie znów włóż do lodówki. Gdy polewa będzie już miała odpowiednią temperaturę, wylej ją na tort. Możesz to zrobić na dwa sposoby.
- Sposób I :
Możesz oblać cały tort i wówczas otrzyma coś na kształt tego lub - Sposób II: Możesz stworzyć tzw. drip cake i wówczas powstanie tort czekoladowy, który ja przygotowałam.
- W tym momencie najlepiej przystąpić do ozdabiania tortu. Możesz to zrobić według własnego uznania i ozdobić tym, co najbardziej lubisz. Ja przygotowałam tort urodziny siostry, która jest fanką Kinder Bueno, Knoppersa i Kinder niespodzianki. Wykorzystałam właśnie te słodycze.
Wskazówki
- Mleko w masie maślanej spowoduje, że będzie ona łatwo rozprowadzać się na torcie, a w lodówce szybciej zastygnie.