Mufifnki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z M&Ms z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym

Jako olbrzymi fan słodyczy naszedł czas na pzygotowanie deseru z dropsami M&Ms. Moja inspiracja zakładała jak największą ilość cukierków, dlatego dodałam je zarówno do babeczek, jak i do kremu. A sam krem postanowiłam ożywić mlekiem skondensowanym słodzonym – im więcej kalorii tym lepiej! A w ten sposób powstały muffinki czekoladowe z M&Ms z mlekiem skondensowanym i kremem maślanym.

Muffinki czekoladowe z M&Ms z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym

Course: Przepisy
Porcje

12

porcji
Czas przygotowania

1

godzina 
Kalorie

437

kcal

Składniki

  • Muffinki czekoladowe
  • 2 jajka

  • 240 g cukru

  • 150 g mleka

  • 300 g mąki tortowej

  • 15 g kakao

  • cukier z wanilią

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła

  • 90 g czekoladowych M&Ms

  • Masa milky way
  • 200 g masła

  • 120 g mleka skondensowanego

  • barwnik (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Muffinki czekoladowe
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Ciasta wystarczy na 12 dużych babeczek.
  • Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubij na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę). Do masy jajecznej dodawaj małym strumieniem mleko, cały czas miksując na niewielkich obrotach. W garnku na małym ogniu roztop masło i gorące małym strumieniem wlewaj do ciasta, cały czas miksując.
  • Nastepnie dodaj suche składniki i wszystko wymieszaj łyżką aż do połączenia. Na samym końcu dodaj drażetki M&Ms i również delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto do papilotek nakładaj łyżką lub mniejszą chochlą, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka (u mnie około 30 minut).
  • Gotowe babeczki pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Masa milky way
  • Masło ubij w mikserze na puszystą masę (trwa to około 10 minut, gdy ubijasz na najwyższych obrotach). A następnie, cały czas ubijając, wlewaj mleko małym strumienie. Miksuj jeszcze przez chwilę aż do połączenia składników.
  • W tym momencie możesz również dodać do kremu wybrany barwnik lub pozostawić krem w istniejącym kolorze (lekko żółty).
  • Dekoracja babeczek
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekoruj babeczki. Muffinki możesz ozdobić czymkolwiek masz ochotę. Ja użyłam drażetek M&Ms i świeżych truskawek.
  • Połączenie kwaśnych truskawek i słodkich babeczek smakowało genialnie!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*