Zastanawiacie się czy da się zrobić tort z motywem bez pieczenia? Ja niedawno miałam właśnie takie wyzwanie 🙂 Z racji remontu kuchni musiałam poruszyć wyobraźnię i wykonać torcik bez pieczenia dla fanki Harry’rego Pottera i powiem Wam, że wyszedł przepysznie.
Oreo, biała czekolada, truskawki i polewa lustrzana sprawiły, że torcik był delikatny i puszysty. Truskawki przełamywały słodkość czekolady, a spód z ciasteczek oreo stabilizował torcik.
Tort Harry Potter
Course: tort personalizowanyPorcji
15
porcjiCzas przygotowania
30
minutesKalorie
475
kcalMrożenie
12
hRozmrażanie
12
hSkładniki
- Spód z ciasteczek oreo
176 g gotowych ciasteczek oreo (jedno całe opakowanie) lub 180 g domowych oreo
80 g masła
- Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
400 g śmietany 30%
10 g żelatyny + 30 g wody
- Galaretka truskawkowa
300 g świeżych lub 500 g mrożonych truskawek
15 g żelatyny + 40 g wody
30 g cukru pudru
- Polewa lustrzana
barwniki (rubinowy, fioletowy, niebieski) w stosunku 2:3:3
80 g białej czekolady
100 g śmietany 30%
50 g wody
100 g cukru
10 g żelatyny + 30 g
- Dekoracja
wydrukowane logo HP na rozmiarze kartki A5
100 g gorzkiej czekolady
forma silikonowa żaba (ja zaopatrzyłam się w nią tutaj)
złota farba (do pomalowania napisu)
złote drobne cukiereczki
Wykonanie
- Galaretka z truskawek
- Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na kilka minut.
- Jeżeli używasz mrożonych truskawek, uprzednio je rozmroź, a następnie zmiel na puree razem z cukrem pudrem.
- Namoczoną żelatynę roztop w mikrofalówce lub na małym ogniu* i powoli wlewaj do truskawek cały czas mieszając. Wymieszaj dokładnie puree truskawkowe i przelej do rantu o średnicy 22 cm.
- Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Spód z oreo
- Masło roztop na małym ogniu i przestudź.
- Ciasteczka oreo zmiel w blenderze na mąkę i połącz z roztopionym masłem.
- Wyłóż na blachę o średnicy 27 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Mus z białej czekolady
- Gdy twoje puree truskawkowe będzie już zastygnięte wówczas możesz przygotować mus z białej czekolady.
- Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na kilka minut.
- Posiekaną czekoladę roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
- Schłodzoną śmietankę ubij na 3/4*, a następnie dodawaj do czekolady w trzech porcjach. Po pierwszej porcji energicznie wymieszaj mus, a następnie po każdej następnej mieszaj już powoli. Twój mus będzie wówczas delikatny i puszysty.
- Następnie roztop żelatynę w mikrofalówce lub na mały ogniu i powoli wlewaj do musu czekoladowego, cały czas mieszając. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Składanie deseru
- Połowę musu czekoladowego wlej do formy i wstaw do lodówki, aż do zastygnięcia.
- Zaraz po stężeniu musu wyłóż na górę tortu galaretkę truskawkową i zalej ją resztą musu.
- Całość włóż do zamrażarki na minimum 12h, do całkowitego zamrożenia.
- Polewa lustrzana
- Przed wyjęciem tortu z zamrażarki przygotuj polewę lustrzaną.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
- W celu przygotowania polewy lustrzanej, umieść w rondelku wodę z cukrem i zagotuj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Następnie dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Drobno posiekaną białą czekoladę zalej syropem cukrowym ze śmietaną i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodaj namoczoną żelatynę oraz barwniki i dokładnie wymieszaj.
- Polewę lustrzaną zmiksuj i przelej przez drobne sitko w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Nie mieszaj polewy energicznie, ponieważ zacznie dostawać się do niej powietrze i jego pęcherzyki będą widoczne w formie niepolanych placków na Twoim deserze.
- Przykryj naczynie (najlepiej taką miarkę) z polewą folią spożywczą tak, aby folia stykała się z polewą i odstaw do ostygnięcia.
- Polewa jest gotowa do polania deseru w momencie, gdy osiągnie temperaturę pomiędzy 32°C a 35°C.
- Gdy Twoja polewa osiągnie pożądaną temperaturę, wyjmij tort z zamrażarki i ustaw go na kratce umieszczonej nad miską / blachą. Polewaj tort okrężnymi ruchami, kilka razy polewając to samo miejsce. Odczekaj, aż resztki polewy skapną na blaszkę lub do miski, a następnie zbierz zaokrąglonym nożem od spodu nadmiar polewy.
- Tort na dole posyp drobnymi cukiereczkami.
- Tort wstaw do lodówki.
- Przygotowanie dekoracji
- Czekoladowa żaba: Do silikonowej formy wlej roztopioną gorzką czekoladę, tak aby nie wystawała poza formę.
- Wstaw do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia.
- Czekoladowy napis HP: wydrukowaną kartkę z napisem HP przykryj papierem do pieczenia i zepnij spinaczami, aby dobrze przylegała do papieru.
- Następnie do rękawa cukierniczego wlej roztopioną gorzką czekoladę i odetnij końcówkę na około 3 mm lub jeżeli masz możesz użyć tylki do pisania.
- Przerysuj napis HP na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie pomaluj napis złotym barwnikiem używając drobnego pędzelka.
- Napis oraz żabę ułóż na torcie wedle uznania.
- Tort po wyciągnięciu z zamrażarki powinien rozmrażać się w lodówce około 12h przed podaniem.
Wskazówki
- Pamiętaj, aby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia podczas podgrzewania, ponieważ straci wówczas swoje właściwości żelujące.
- Śmietana ubita na 3/4 to taka, która jest lekko ubita, ale nadal płynna.
Piękny i pyszny ten tort! Bardzo delikatny… doskonały.
A ciasteczka oreo to naprawdę fajny patent… uwielbiany nie tylko przez dzieci. A mus jest fantastyczny! Każdy fan Harrego będzie zachwycony!
Taki zestaw zjadają ze smakiem nawet dzieci, które tortów jako takich nie lubią. Polecam!