Jeden z najciekawszych projektów, jakie miałam okazję wykonać w mojej karierze słodyczowej. Godziny spędzone na wycinaniu dekoracji i doborze smaków tortu. To jest właśnie to co kocham!
Torcik był w głównej mierze czekoladowy. Biszkopty czekoladowe z gorzkim kakao przełożone kremem z białej i ciemnej czekolady. Słodycz przełamana dodatkiem żelki z malin i konfitury z czarnej porzeczki. Wszystko pokryte kremem milky way i kolorową masą cukrową.
Tort Netflix / HBO dla fana seriali
25
porcjiBiszkopt czekoladowy najlepiej przygotować na minimum 4 dni przed oddaniem tortu. Natomiast przełożony tort powinien spędzić w lodówce minimum 12h, aby nie powstała z niego buła po obłożeniu kremem milky way i masą cukrową.
Składniki
- Biszkopt czekoladowy
5 jajek
70 g mąki
30 g gorzkiego kakao
40 g mąki ziemniaczanej
135 g cukru
- Poncz
100 g czarnej herbaty
20 g malinówki (nalewki malinowej)
- Krem z białej czekolady
250 g śmietanki 30%
125 g mascarpone
100 g białej czekolady
- Krem z gorzkiej czekolady
250 g śmietanki 30%
125 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
- Żelka malinowa
400 g mrożonych malin
70 g cukru
15 g żelatyny + 40 g wody
- Dżem z czarnej porzeczki
300 g mrożonej czarnej porzeczki
150 g cukru
- Krem maślany milky way
200 g masła
90 g mleka w proszku
40 g mleka
40 g cukru
- Dekoracja
500 g masy cukrowej czarnej
500 g masy cukrowej czerwonej
250 g masy cukrowej białej
Chipsy Lay’s Oven Baken paprykowe
Wykonanie
- Ozdoby z masy cukrowej*
- Ozdobne napisy Netflix i HBO GO z masy cukrowej możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i włożyć do pudełka z przykrywką. W ten sposób nie wyschną i dopasują się kształtem do tortu.
- Przechyloną miseczkę z masy cukrowej również możesz przygotować odpowiednio wcześniej, jednak aby stwardnieć, powinna być umieszczona w szafce w pudełeczku bez wieczka.
- Aby wykonać napisy HBO GO i Netflix najlepiej posłuży Ci szablon z wyciętych literek. Ja wydrukowałam takie szablony – HBO GO, Netflix.
- Biszkopt czekoladowy
- Nastaw piekarnik w trybie góra-dół na 170°C.
- Jajka ubij z cukrem w mikserze, aż masa będzie miała lekko białawy kolor.
- Następnie do miski przesiej obie mąki i kakao.
- Suche składniki dodawaj w trzech partiach do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką.
- Do rantu lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto za pomocą szpatułki. Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Jeżeli zanurzony w biszkopcie patyczek będzie suchy wówczas Twój biszkopt jest już gotowy 🙂
- Gotowy i wystudzony biszkopt owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 24h lub przygotuj wcześniej i zamroź.
- Jeżeli zdecydujesz się na zamrożenie biszkoptu wówczas rozmrażaj go w lodówce około 12h.
- Żelka z malin
- Żelatynę namocz w wodzie i odstaw do napęcznienia.
- Maliny rozmrażaj na patelni z dodatkiem cukru. Gdy cały cukier się rozpuści, a maliny będą miękkie, zdejmuj z ognia i wyłóż na drobne sitko.
- Przetrzyj maliny przez sitko do uzyskania gładkiego puree. Dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Przygotuj rant o średnicy mniejszej o 3 cm od średnicy biszkoptu i obłóż go od spodu folią spożywczą. Wylej żelkę do rantu i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Dżem z czarnej porzeczki
- Porzeczki wraz z cukrem podgrzewaj przez około 20 minut na średnim ogniu.
- Przełóż do blendera i miksuj na średnich obrotach około 5 minut. Następnie przetrzyj przez drobne sitko.
- Odstaw na bok do całkowitego ostygnięcia.
- Składanie deseru
- Przed składaniem deseru przygotuj dwa rękawy cukiernicze.
- Następnie wykonaj krem z białej oraz gorzkiej czekolady oraz poncz.
- Krem z białej czekolady
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Śmietanę ubij na sztywno w mikserze i cały czas miksując na małych obrotach wlewaj powoli roztopioną białą czekoladę.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw na do lodówki. Następnie przygotuj krem z gorzkiej czekolady.
- Krem z gorzkiej czekolady
- Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Śmietanę ubij na sztywno w mikserze i cały czas miksując na małych obrotach wlewaj powoli roztopioną gorzką czekoladę.
- Aby złożyć tort podziel biszkopt czekoladowy na trzy równe blaty, a następnie przygotuj poncz.
- Poncz
- Wymieszaj herbatę z nalewką malinową i silikonowym pędzelkiem naponczuj wszystkie trzy blaty tortu. Staraj się nie nakładać za dużo ponczu, ponieważ wówczas Twój tort może za bardzo “usiąść”.
- Tort najlepiej składaj w rancie, ponieważ w ten sposób uzyskasz idealny kształt tortu, jak też po odpowiednim czasie chłodzenia z tortu nie zrobi się “buła”.
- Pierwszy blat biszkoptu ułóż w rancie, który postaw na podkładzie(do tortu Netflix polecam ten podkład). Następnie, za pomocą rękawa cukierniczego, wyłóż warstwę kremu z białej czekolady. Na wierzchu ułóż żelkę malinową. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Na biszkopt wyłóż warstwę kremu czekoladowego, a następnie nałóż niewielką ilość dżemu z porzeczki. Przykryj ostatnim blatem biszkoptu.
- Całość wstaw do lodówki na minimum 12h.
- Masa milky way
- W rondelku zagrzej mleko z cukrem, aż do roztopienia się cukru. Odstaw do ostygnięcia.
- W mikserze ubij masło na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewaj mleko z cukrem.
- Mleko w proszku przesiej i dodawaj do masła po jednej łyżce, cały czas miksując na niskich obrotach. Całość miksuj jeszcze około 10 minut na najwyższych obrotach. Krem jest gotowy wówczas, gdy mleko w proszku nie będzie w nim już wyczuwalne.
- Obkładanie tortu masą milky way
- Mocno schłodzony tort ustaw na obrotowej paterze i za pomocą szpatułki nakładaj grube warstwy kremu na boki tortu. Następnie za pomocą packi wygładź tort, obracając paterą. Wstaw do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie nałóż drugą warstwę kremu, dokładnie w ten sam sposób i staraj się pokryć wszystkie dziury i nierówności. Wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
- Na końcu obłóż masą maślaną górę tortu i wygładź. Wstaw tort do lodówki na czas przygotowywania masy cukrowej.
- Obkładanie tortu masą cukrową
- Ostatni etap Twojego tortu to ozdobienie masą cukrową.
- Przygotuj matę silikonową oraz wałek do masy cukrowej, a także przygotowane wcześniej ozdoby.
- Masę cukrową czarną oraz czerwoną rozwałkuj tak, aby każda pokryła połowę tortu.*
- Po nałożeniu obu mas przyklej ozdoby do tortu. W tym celu możesz użyć wody lub kleju cukrowego.
- Gotowy tort wstaw do lodówki na minimum 12h przed oddaniem.
Mój torcik został zrobiony na specjalne zamówienie i dzięki uprzejmości zamawiającego udostępniam Ci film jak wyglądał torcik w pełnej okazałości.
Wskazówki
- Przydatne przy cięciu / odcinaniu masy cukrowej jest narzędzie do cięcia pizzy.
- Do wykonania ozdób z masy cukrowej genialnie sprawdza się skalpel lub bardzo mały i bardzo ostry nóż.
Wow!