Kolejny torcik z serii dziecięcej 🙂 Tym razem dla małej fanki Pokemonów. Niezniszczalnej bajki mojego pokolenia. Torcik wykonałam w najprostszej możliwej wersji z nadzieniem waniliowo – owocowej i obłożyłam kremem milky way. Dzieci uwielbiają dekoracje z masy cukrowej, więc tutaj był szał 🙂 Przedstawiam ci waniliowo-owocowy torcik Pokemon.
Z mojego tortowego doświadczenia wynika, że dzieci najbardziej lubią torty owocowe bazujące na delikatnym biszkopcie. Oczywiście dekoracje z masy cukrowej to takie must be 🙂 Choć mam także zamówienia na torty bez masy (oczywiście to pomysł rodzica, nie dziecka :D), to dobrze wiem, że jednak im większa ilość cukru tym mały solenizant bardziej zadowolony 😀
Torcik Pokemon bazuje na najprostszym biszkopcie przełożonym bitą śmietaną z mascarpone. Pomiędzy warstwami umieściłam plastry brzoskwiń oraz borówki. Torcik pokryłam kremem milky way i masą cukrową z firmy Renshaw.
Do wykonania tortu będziesz potrzebować:
- 2 duże rękawy cukiernicze,
- końcówka do tynkowania tortu (tylko Wilton 2B),
- rant do tortu,
- podkład do tortu o średnicy 26 cm,
- skrobka do tynkowania tortu od Dorosiowe Ranty,
- nóż do pizzy,
- okrągła foremka do ciastek o średnicy 2cm i 6 cm,
- folię spożywczą.
Waniliowo-owocowy torcik Pokemon
15
porcji40
minutesSkładniki
- Biszkopt
6 jajek
130 g cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
- Bita śmietana z mascarpone
400 g śmietany 30%
250 g mascarpone
70 g cukru pudru
- Krem milky way
400 g miękkiego masła
180 g mleka w proszku
80 g mleka
80 g cukru
- Owoce do przełożenia
1 brzoskwinia
150 g borówek
- Do dekoracji
200 g czerwonej masy cukrowej
250 g białej masy cukrowej
100 g czarnej masy cukrowej
Figurka pikachu wykonana zgodnie z poniższym poradnikiem
Topper od Miniowe Formy
Wykonanie
- Biszkopt
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij na puszystą masę.
Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, po każdym dodaniu chwilę ubijając, aby cukier się rozpuścił. - Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- W osobnej misce wymieszaj przesiane obie mąki.
- Następnie do ubitych jajek, drewnianą łyżką, dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłóż na blachę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 40 minut.
- Gotowy biszkopt po wystygnięciu wyjmij z rantu lub tortownicy i odwróć do góry nogami.
- Bita śmietana z mascarpone
- Do miski wlej schłodzoną śmietanę, mascarpone oraz cukier puder.
- Ubij na sztywną masę na najwyższych obrotach.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego bez końcówki.
- Przygotowanie owoców do dekoracji
- Obierz brzoskwinię i pokrój ją na ćwiartki.
- Następnie pokrój każdą ćwiartkę na plasterki.
- Borówki przepłucz.
- Składanie tortu
- Za pomocą noża strunowego przekrój biszkopt na trzy równe blaty.
- Na podkładzie do tortu ułóż rant do tortu, a następnie do rantu włóż pierwszy blat tortu.
- Na biszkopt wyłóż warstwę kremu śmietankowego, a następnie wyłóż na nim plasterki brzoskwiń. Na brzoskwinie wyłóż cienką warstwę kremu i rozsmaruj. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Wyłóż kolejną warstwę kremu śmietanowego i posyp borówkami. Pokryj cienką warstwą kremu i rozsmaruj.
- Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12h.
- Krem milky way
- Przygotuj krem milky way.
- W rondelku roztop cukier z mlekiem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.
- W mikserze umieść miękkie masło i ubijaj na wysokich obrotach około 10 minut, aż do uzyskania puszystej masy.
- Następnie do ubitego masła, cały czas miksując, dodawaj mleko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Kolejno dodawaj po łyżce przesianego mleka w proszku, cały czas miksując.
- Po dodaniu wszystkich składników możesz także zabarwić swój krem używając barwnika w żelu.
- Tynkowanie tortu
- Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego i włóż tylkę do tynkowania tortu.
- Do rękawa przełóż krem milky way i otynkuj tortu według metody przedstawionej na filmiku poniżej.
- Za pomocą skrobki do tynkowania tortu wygładź krem.
- Otynkowany tort wstaw do lodówki na 2 h.
- Dekoracja tortu masą cukrową
- Z czerwonej oraz białej masy cukrowej przygotuj paski o wysokości połowy tortu i długości równej obwodowi tortu.
- W pierwszej kolejności na dole tortu przyklej czerwony pasek. A następnie nad nim biały pasek.
- Górę tortu wyłóż białą masą cukrową i dotnij ją na torcie, tak aby pokryć całą górę.
- Następnie z czarnej masy cukrowej wykonaj pasek o wysokości 2 cm i długości równej obwodowi tortu. Przyklej go po środku tortu.
- Większą foremką wykrój kółko z czarnej masy cukrowej o grubości 5mm. Natomiast mniejszą foremką wykrój kółko z białej masy cukrowej o tej samej grubości.
- Większe kółko przyklej na środku czarnego paska, a następnie na czarne kółko przyklej białe.
- Na górze tortu wbij Pikachu oraz topper.