sernik z marakują

Sernik z mlekiem skondensowanym i marakują

Pierwszy kurs cukierniczy, który odbyłam pokazał mi jak wiele muszę się jeszcze nauczyć. Jednak dowiedziałam się również, że cukiernictwo to sztuka, którą każdy może interpretować na własny sposób. Na kursie miałam możliwość uczenia się od mistrza cukiernictwa – Michała Cienki.

Z kilkunastu deserów, które wówczas wspólnie wykonaliśmy, poznałam genialny przepis na sernik na mleku skondensowanym na spodzie z orzechów laskowych. Tym deserem ponownie zdobyłam serce mojego męża 🙂 A tym razem postanowiłam sama pobawić się w cukierniczą sztukę i wzbogaciłam deser domowej roboty mlekiem skondensowanym oraz puree z marakuji. Sami zobaczcie co z tego wyszło 🙂

Sernik z mlekiem skondensowanym i marakują

Course: Owoce, Przepisy
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

1

hour 

25

minutes
Kalorie

338

kcal

Składniki

  • Spód z orzechów laskowych
  • 110 g masła

  • 50 g cukru

  • 110 g mąki

  • 80 g orzechów laskowym (zmielonych lub posiekanych)

  • 80 g gorzkiej czekolady

  • Sernik na mleku skondensowanym
  • 250 g zmielonego sera białego lub gotowego sera na sernik (ja użyłam sera Piątnica)

  • 250 g mascarpone

  • 200 g domowego mleka skondensowanego

  • 30 g białej czekolady

  • ziarenka z laski wanilii

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • łyżka mąki pszennej

  • Puree z marakuji
  • 345 g pulpy z makaruji

  • 30 g cukru pudru

  • 20 g śmietany 30%

  • 10 g żelatyny + 25 g wody

Wykonanie

  • Spód z orzechów laskowych
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C, a następnie wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieć na kruszonkę, której kawałki wyłóż na blachę i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Gdy kruszonka będzie już gotowa, pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia.
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź, a następnie wymieszaj z kruszonką. Czekoladową kruszonkę wyłóż na dnie formy do pieczenia, a następnie włóż do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
  • Sernik na mleku skondensowanym
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W mikserze umieść ser, mascarpone, mleko skondensowane, jajka i wanilię. Wszystko wymieszaj aż do połączenia składników.
  • W międzyczasie w kąpieli wodnej roztop białą czekoladę i małym strumykiem wlewaj do masy serowej, miksując na niskich obrotach. Na sam koniec dodaj obydwie mąki i również wymieszaj tylko do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotową masę serową wylej na schłodzony spód z orzechów laskowych, a następnie piecz w piekarniku około 60 minut. Sernik będzie gotowy wówczas, gdy patyczek włożony do sernika będzie suchy.
  • Po upieczeniu sernik pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Puree z marakuji
  • Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok.
  • W garnku umieść puree z marakuji oraz cukier puder i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodawaj małym strumieniem śmietanę 30%. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Do puree wmieszaj namoczoną żelatynę i wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Puree z marakuji pozostaw do ostygnięcia, a następnie wylej na zimny sernik. Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum 6h.

2 komentarze

  1. Sylwia O.

    Zrobiłam, upiekłam i jadłam! Pyyyszny! Dzięki za przepis!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*