tort naleśnikowy

Truskawkowy tort naleśnikowy

Moje łasuchy uwielbiają naleśniki, potrafią je jeść w hurtowych ilościach. Przygotowujemy je na różne sposoby – z owocami, z białym serem, z czekoladą, ale też ze szpinakiem, czy pomidorami. Tym razem jednak chciałam sprawić dzieciakom większą przyjemność i lekko odejść od zwykłych zawijasów. Tak powstał truskawkowy tort naleśnikowy.

Truskawkowy tort naleśnikowy

Porcje

9

porcji
Czas przygotowania

1

hour 
Kalorie

216

kcal

Dużo naleśników, dużo twarogu i jeszcze więcej truskawek. Dodatkowo odrobina miodu dla osłody oraz nuta wanilii. To wszystko zamknięte w truskawkowym torcie naleśnikowym.

Składniki

  • Naleśniki
  • 4 jajka

  • 200 g mąki

  • 400 g mleka

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

  • odrobina oleju do smażenia (dodany tylko przed pierwszym naleśnikiem)

  • Truskawkowy serek
  • 100 g mrożonych lub świeżych truskawek

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 50 g miodu akacjowego

  • cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy do smaku

  • do dekoracji : świeże lub mrożone truskawki + świeża mięta

Wykonanie

  • Naleśniki
  • Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze lub za pomocą rózgi kuchennej i odstaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Po tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju.
  • Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni aż do zarumienienia z każdej strony.
  • Wszystkie naleśniki pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Truskawkowy serek
  • Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze i miksuj na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Wszystkie truskawki powinny być dokładnie zmiksowane.
  • Składanie deseru
  • Na każdy naleśnik nakładaj grubo truskawkowego serka, aż powstanie torcik. Górny naleśnik również powinien być pokryty serkiem.
  • Udekoruj świeżymi truskawkami oraz mięta. Posyp obficie cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*