Tarta to jeden z deserów, które mogą przyjąć zupełnie dowolną formę. Dowolność w zakresie wykonania ciasta i nadzienia jest zupełnie dowolna. W tym poradniku chciałabym przedstawić Ci możliwości, jakie posiadasz przy wykonaniu tarty – zarówno ciasta, jak i nadzienia. A także wspomnę odrobinę o akcesoriach, jakie możesz wykorzystać podczas przygotowywania tego deseru.
Krótka historia tarty
Tarta to deser pochodzący z Francji, którego historia sięga XIX wieku. Tarta powstała w 1898 roku we francuskiej miejscowości Lamotte-Beuvron. Prekursorką tarty była Stéphanie Tatin, która wyłożyła formę jabłkami, a następnie przykryła ciastem. Deser podała na ciepło, co dodatkowo zachwyciło gości restauracji hotelowej, w który pracowała Stéphanie. Natomiast to dzięki Louisowi Vaudable deser zyskał międzynarodową sławę.
Oryginalne, francuskie ciasto na tartę składa się z zimnego masła, lodowatej wody oraz mąki. Ciasto jest dość twarde, dlatego idealnie komponuje się z nadzieniem, które lekko je rozmiękczy. Przepis na tradycyjne, francuskie ciasto na tartę znajdziesz tutaj.
Ciasto na tartę
I tutaj pojawia się pytanie jakie ciasto wykonać? Kruche, półkruche, francuskie, a może takie bez pieczenia?
Niestety nie udzielę Ci konkretnej odpowiedzi, ponieważ w tym zakresie masz zupełną dowolność. To, że istnieje tradycyjny przepis na ciasto na tartę nie oznacza, że tylko z niego należy korzystać. Bądź kreatywny/a i eksperymentuj z połączeniem różnych składników, aby wykonać ciasto idealne.
Moim ulubionym ciastem na tartę jest ciasto półkruche. Bazuje na całych jajkach, mące, zimnym maśle i odrobinie proszku do pieczenia. Jest bardzo delikatne, ale jednocześnie nie kruszy się za bardzo podczas jedzenia, czy krojenia. Przepis na ciasto półkruche znajdziesz tutaj.
Oprócz ciasta półkruchego, do tarty świetnie nadaje się ciasto kruche. Możesz je wykonać na dwa sposoby.
Tradycyjne, francuskie kruche ciasto na tartę
Skorzystaj z tradycyjnego przepisu na tartę i przygotuj lodowatą wodę, zimne masło oraz mąkę. Zagniecenie tego ciasta może wydawać się początkowo dość trudne, jednak ze względu na to, jaką mąkę użyjesz, możesz zwiększać lub zmniejszać ilość dodawanej wody, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Przepis z dokładnymi instrukcjami znajdziesz tutaj. Zauważyłaś/eś pewnie, że w przepisie nie ma cukru. Nie, to nie pomyłka. Francuzi dodają cukier do samego nadzienia, natomiast ciasto jest neutralne, co powoduje, że można je wykorzystać także przy wykonywaniu tarty wytrwanej.
Kruche ciasto na bazie żółtek
Wykonaj kruche ciasto z wykorzystaniem żółtek, dodaj mąkę, zimne masło oraz cukier. Przepis ten nie jest Ci zapewne obcy, a proporcje kształtują się tak:
Żółtka w przepisie można dodać lub nie, to także jest wedle uznania. Żółtka zwiększają kruchość ciasta. Zajrzyj do przepisu na kruche ciasto na żółtkach i sprawdź ile powinnaś/powinieneś ich dodać w stosunku do ilości pozostałych składników, aby zachować strukturę ciasta.
Ciasto bez pieczenia
Oprócz tradycyjnych ciast kruchych i półkruchych, spód tartę możesz wykonać także z ciasteczek, czy orzechów. Spody takie nie wymagają pieczenia, a odpowiednio długiego czasu spędzonego w lodówce. Najczęściej wykonywanym spodem jest spód ze zmiażdżonych kruchych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem. Poniżej przedstawiam Ci kilka moich inspiracji na kruchy spód bez pieczenia.
W przypadku torcika czekolada-marakuja wykorzystałam domowe ciasteczka oreo, aby wykonać kruchy spód. Natomiast w przypadku sernika wegańskiego z rabarbarem, kruchy spód przygotowałam z orzechów laskowych i płatków owsianych.
Ciasto francuskie i filo
Oprócz kruchych ciast, do tarty świetnie sprawdzi się ciasto francuskie oraz filo. Jedno i drugie jest dość trudne w wykonaniu i charakteryzuje się dużą kruchością oraz widocznymi cienkimi warstwami. Jednak zdecydowanie częściej ciasto francuskie oraz filo wykorzystuje się przy przygotowywaniu tart wytrwanych aniżeli słodkich.
Nadzienie do tarty
W tym temacie także istnieje dowolność. Możesz puścić wodzę fantazji i wymyśleć własne idealne nadzienie. Ja chciałabym przedstawić Ci najczęściej wykonywane nadzienia do tart według mojego podziału.
Masy i budynie
Wszelakiego rodzaju masy na zimno i na ciepło oraz budynie to zdecydowanie najczęściej wykonywane nadzienia do tart. Ja sama przyznaję, że właśnie masa budyniowa rządzi w mojej kuchni. Jest szybka i prosta do zrobienia, a w połączeniu w kruchym ciastem tworzy zestaw idealny.
Masa budyniowa może być wyłożona na wystudzony spód tarty, jak też upieczona razem z nim. Pierwszy sposób spowoduje, że budyń będzie bardziej delikatny i mniej zbity, w przeciwieństwie do jego pieczonej wersji.
Oprócz mas budyniowych, świetnie sprawdzają się także masy na śmietanie i mascarpone. Wzbogacone puree owocowym, czekoladą czy orzechami idealnie skomponują się zarówno z upieczonym spodem, jak i tym bez pieczenia.
Owoce
Jako nadzienie do tarty możesz wykorzystać także owoce. I tutaj także masz wolną rękę.
Może to być puree z owoców z odrobiną żelatyny. Rozmiękczy nieco ciasto, dzięki czemu ukrojenie tarty będzie dużo prostsze, a samo ciasto nie będzie się tak bardzo kruszyć.
Świetnie sprawdzą się także tarty zapieczone z owocami. Owoce mogą być posiekane na kawałki, pokrojone w plasterki lub w przypadku mniejszych owoców, po prostu przekrojone na pół. Wariacja tradycyjnej szarlotki w formie tarty, czy też wykorzystanie śliwek w sezonie z nutką cynamonu zawojuje w Twoim domu.
Tarta orzechowa z gruszkami Tarta jabłkowa z bezą Tarta śliwkowa z cynamonem
Akcesoria
Zastanawiałeś/aś się kiedyś jakie akcesoria potrzebne Ci będą przy wykonaniu tarty? Czy zwyczajnie szłaś na żywioł bez zbędnego przygotowania? Otóż okazuje się, że są pewne akcesoria, które znacznie ułatwią Ci życie podczas przygotowywania tego deseru.
Forma do pieczenia tarty
Wśród form do pieczenia tarty możesz znaleźć te silikonowe, jak też metalowe w przeróżnych rozmiarach. Ja dość mocno jestem przywiązana do mojej metalowej formy, która pomimo swoich lat nadal świetnie się sprawdza.
Metalowe formy do tarty znajdziesz te z wyciąganym dnem oraz takie, które tworzą jedną całość. Te drugie dzielą się na takie z dziurkami i bez. Uważam, że formy z wyjmowanym dnem są dużo bardziej praktyczne i często oszczędzają nerwów związanych z wyjęcie z niej tarty. Natomiast jeżeli pieczesz jedynie ciasto na tartę świetnie sprawdzi się także forma z dziurkami, które powodują, że w cieście nie powstają bąble, a także cyrkulacja powietrza jest znacznie lepsza.
Możesz także wykorzystać silikonową formę na tartę. Jest ona łatwa w użyciu oraz w myciu. Bez problemu wyciągniesz z niej także ciasto. Ja bardzo chwalę sobie używanie silikonowych foremek na tartaletki. Świetnie wyciąga się z nich ciasto bez jego naruszenia.
Obciążniki do ciasta
Zastanawiasz się pewnie jak to jest możliwe, że ciasto na tartę nie rośnie. Otóż jest na to kilka sposobów. Pierwszy, który nie wymaga posiadania specjalnych narzędzi to podziurkowanie ciasta widelcem. Powoduje, że na wierzchu ciasta nie tworzą się pęcherzyki powietrza i sama cyrkulacja jest większa.
Drugą dodatkową pomocą, przy uzyskaniu płaskiego ciasta są obciążniki. I tutaj znów jest spore pole do popisu, bo jest ich trochę. Obciążniki można podzielić na sztuczne i naturalne.
Sztuczne obciążniki z kolei dzielą się na silikonowe i ceramiczne. Osobiście używałam jednym i drugich i zdecydowanie ceramiczne przypadły mi dużo bardziej do gustu.
Kulki obciążające ceramiczne Kulki obciążające silikonowe
Jeżeli nie posiadasz sztucznych obciążników, możesz śmiało wykorzystać te naturalne. I tutaj super sprawdzi się fasola, grosz czy kasza.
Pamiętaj, aby kulki obciążające lub naturalne obciążniki wysypywać na ciasto pokryte papier do pieczenia, a nie bezpośrednio na samo ciasto. Jest to o tyle ważne, że w trakcie pieczenia Twoje obciążniki mogą zwyczajnie “upiec się” razem z ciastem i będziesz miał/a problem je stamtąd wyciągnąć.
Podsumowując
Mam nadzieję, że choć trochę objaśniłam Ci z grubsza w jaki sposób podejść do wykonania tarty. Jak zabrać się za przygotowania do pracy z tartą, jakie ciasto możesz do niej wykorzystać oraz z jakim nadzieniem połączyć.
Jeżeli nasuną Ci się jakiekolwiek pytania związane z akcesoriami czy przygotowaniem tarty, śmiało pisz w komentarzach. Postaram się rozwiać Twoje wątpliwości i odpowiedzieć najszybciej jak to możliwe 🙂
A tymczasem udanej zabawy w tartowe eksperymenty!
Pingback: Krucha tarta z budyniem i malinami - Cake therapy