Nie wyobrażam sobie weekendowego śniadania bez domowego wypieku. Zawsze staram się przygotować coś ekstra dla moich chłopaków. Zazwyczaj są to naleśniki amerykańskie, fritatta czy przy większej ilości czasu – świeże bułeczki. Zdecydowanie najczęściej to właśnie pieczywo gości na moim stole, a tym razem śniadanie zawojowały bułeczki owsiane.
Uwielbiam maślane bułeczki drożdżowe. Są szybkie, rozpływające się w ustach i idealnie smakują zarówno z dodatkami słonymi, jak i słodkimi. Mój ostatni weekend zawojowały maślane bułeczki owsiane. Z miodem i białym serem!
Puszyste bułeczki owsiane
Servings
12
servingsPrep time
1
hour55
minutesCalories
320
kcalSkładniki
- Bułeczki owsiane
330 g mąki pszennej
20 g masła
70 g miodu
20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
200 g mleka (w porcjach 170 g + 30 g)
70 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
1 jajko
garść górskich płatków owsianych do posypania bułeczek
- Do posmarowania
1 żółtko
20 g mleka
Wykonanie
- Bułeczki owsiane
- Jeżeli używasz suchych drożdży możesz pominąć etap ich rozpuszczania i od razu dodać do reszty składników.
- W przypadku drożdży świeżych rozpuść je wcześniej w 30 g letniego mleka.
- Resztę mleka podgrzej i dodaj miód, masło oraz zmielone płatki owsiane. Lekko ostudź.
- Następnie dodaj resztę składników (mąkę, rozpuszczone drożdżez mlekiem oraz jajko). Wyrabiaj ciasto około 10 minut ręcznie lub 7 minut mikserem. Ciasto poiwnno być puszyste i z łatwością odchodzić od rąk/haka miksera.
- Ceramiczną lub drewnianą misę wysyp na dnie odrobiną mąki i przełóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośniecią. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zajmuje to około 1 h.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Ciasto drożdżowe podziel na 12 równych części i uformuj bułeczki. Wyłoż je na blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp obficie płatkami owsianymi. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut do zezłocenia.
- Pozostaw do całkowitego wystygnięcia na blaszce lub na kratce.
- Gotowe bułeczki genialnie smakują z białym serem i miodem lub z masełkiem i szynką.