Jako olbrzymi fan słodyczy naszedł czas na pzygotowanie deseru z dropsami M&Ms. Moja inspiracja zakładała jak największą ilość cukierków, dlatego dodałam je zarówno do babeczek, jak i do kremu. A sam krem postanowiłam ożywić mlekiem skondensowanym słodzonym – im więcej kalorii tym lepiej! A w ten sposób powstały muffinki czekoladowe z M&Ms z mlekiem skondensowanym i kremem maślanym.
Muffinki czekoladowe z M&Ms z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym
Course: PrzepisyPorcje
12
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
437
kcalSkładniki
- Muffinki czekoladowe
2 jajka
240 g cukru
150 g mleka
300 g mąki tortowej
15 g kakao
cukier z wanilią
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła
90 g czekoladowych M&Ms
- Masa milky way
200 g masła
120 g mleka skondensowanego
barwnik (opcjonalnie)
Wykonanie
- Muffinki czekoladowe
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Ciasta wystarczy na 12 dużych babeczek.
- Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubij na puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę). Do masy jajecznej dodawaj małym strumieniem mleko, cały czas miksując na niewielkich obrotach. W garnku na małym ogniu roztop masło i gorące małym strumieniem wlewaj do ciasta, cały czas miksując.
- Nastepnie dodaj suche składniki i wszystko wymieszaj łyżką aż do połączenia. Na samym końcu dodaj drażetki M&Ms i również delikatnie wymieszaj.
- Ciasto do papilotek nakładaj łyżką lub mniejszą chochlą, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka (u mnie około 30 minut).
- Gotowe babeczki pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Masa milky way
- Masło ubij w mikserze na puszystą masę (trwa to około 10 minut, gdy ubijasz na najwyższych obrotach). A następnie, cały czas ubijając, wlewaj mleko małym strumienie. Miksuj jeszcze przez chwilę aż do połączenia składników.
- W tym momencie możesz również dodać do kremu wybrany barwnik lub pozostawić krem w istniejącym kolorze (lekko żółty).
- Dekoracja babeczek
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekoruj babeczki. Muffinki możesz ozdobić czymkolwiek masz ochotę. Ja użyłam drażetek M&Ms i świeżych truskawek.
- Połączenie kwaśnych truskawek i słodkich babeczek smakowało genialnie!