Zima zbliża się do nas wielkimi krokami, a to od razu kojarzy mi się z korzennymi przyprawami. Zazwyczaj wykorzystuję je w słodkościach, np. do ciasta dyniowego albo marchewkowego. Ale tym razem chciałam Ci pokazać coś zupełnie nowego. Koktajl korzenny, który sprawi, że nabierzesz sił na nadchodzące zimne i krótkie dni.
Moc korzennych przypraw w połączeniu z cytryną oraz brązowym cukrem świetnie orzeźwia i wzmacnia organizm. Swój kolor koktajl korzenny zawdzięcza głównie kurkumie, która dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne.
Koktajl korzenny – wzmacniający i orzeźwiający
Porcji
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutesKalorie/100g
92
kcalW lodówce
1
hSkładniki
500 ml wody
150 g brązowego cukru
łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z 1.5 cytryny
Do podania: lód
Wykonanie
- Wszystkie składniki (oprócz lodu) umieść w rondelku i zagotuj.
- Podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Gotowy koktajl korzenny przelej przez drobne sitko do dzbanka lub wysokiego naczynia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie włóż do lodówki na minimum 1h.
- Podawaj schłodzone z lodem.
Pingback: Przyprawy korzenne, jak wykorzystać je w kuchni - Cake therapy