Szarlotka, kruche rogaliki czy crumble? W moim domu każdy z tych deserów od razu kojarzy się z jabłkami. I to koniecznie w połączeniu z cynamonem i wanilią. W tym poście chciałabym się z Wami podzielić moją ulubioną konfiturą jabłkową, którą będziecie mogli wykorzystać do wymienionych deserów, i nie tylko.
Konfitura jabłkowa – idealny dodatek do deserów
Course: Dla dzieci, Owoce, PrzepisyCzas przygotowania
30
minutesKalorie
74
kcalSkładniki
5 jabłek jonagold
8 g cynamonu
100 g cukru
250 g wody
1 opakowanie cukru z wanilią
15 g masła
Wykonanie
- Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej je gorącą wodą oraz dodaj przyprawy i cukier.
- Smaż, aż do momentu gdy woda całkowicie wyparuje, a jabłka będą miękkie i lekko klejące.
- Gorące jabłka przełóż do uprzednio wyparzonych słoiczków.
- Gotową konfiturę możesz wykorzystać np. do wykonania tarty lub półkruchych rogalików.