Przepis na Panna Cottę zaliczam do jednego z tych, które brzydko mówiąc wychodzą przypadkiem 🙂 Wariacji na temat tego deseru jest naprawdę mnóstwo – z marakują, z malinami, wiśniami, czy klasycznie z truskawkami. Jednak ja postanowiłam Cię tym razem trochę zaskoczyć.
Do przygotowania tego klasycznego deseru zainspirowała mnie rozmowa z mężem. Jest typowym fanem wytrwanych potraw i zdecydowanie wolałby zjeść potrawkę z kurczakiem aniżeli kawałek tortu. Stąd tym bardziej staram się zachęcać go do próbowania różnych słodkości. Podczas wspomnianej rozmowy zaproponowałam Panna Cottę tradycyjnie z polewą truskawkową. Usłyszałam wówczas, że świetnym pomysłem byłoby przygotowanie Panna Cotty z whisky 😀 Na początku pomyślałam, że to żart, ale po chwili zastanowienia podłapałam pomysł i tak oto powstał Pan Cotta z whisky.
Pan czy Panna Cotta?
Course: monoporcjeDifficulty: łatwe6
porcji20
minutes12
godzin328
kcal231
kcalKlasycznie czy po męsku? Delikatny waniliowy deser z polewą truskawkową czy też z polewą whisky? Wybór należy do Ciebie!
Składniki
- Żelka waniliowa
400 g śmietany 30%
50 g cukru pudru
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
8 g żelatyny
- Polewa truskawkowa
200 g świeżych lub mrożonych truskawek
50 g cukru pudru
- Polewa whisky
50 g śmietany 30%
25 g masła
50 g whisky (ja użyłam Ballantine’s)
25 g cukru pudru
0.5 łyżeczki soli
Wykonanie
- Żelka waniliowa
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, tylko do zakrycia żelatyny, i odstaw do napęcznienia.
- W rondelku umieść śmietanę, cukier puder i ziarenka wanilii lub cukier z wanilią. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Do śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
- Przelej całość do szklanego lub plastikowego dzbanuszka z miarką. Przykryj folią spożywczą, tak, aby folia dotykała bezpośrednio śmietanki.
- Odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy śmietanka zacznie lekko tężeć, przemieszaj ją i wylej do miseczek lub do foremek silikonowych. Ja użyłam formy silikonowej na donuty.
- Jeżeli używasz formy silikonowej, wstaw całość do zamrażarki, do całkowitego zamrożenia. Natomiast jeżeli używasz miseczek, wstaw je do lodówki, aż do całkowitego stężenia żelki.
- Polewa truskawkowa
- W blenderze zmiksuj świeże lub rozmrożone truskawki razem z cukrem pudrem. Jeżeli wolisz, aby polewa była słodsza, wówczas możesz dodać odpowiednio więcej cukru.
- Polewa whisky
- Wszystkie składniki umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż składniki się dokładnie połączą.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Składanie deseru
- Jeżeli przygotowałeś/aś deser w formie silikonowej, 8 h przed podaniem deseru wyciągnij Panna Cottę z foremki i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Po tym czasie umieść żelkę na talerzyku i udekoruj ulubioną polewą i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii.
- Jeżeli natomiast przygotowałeś/aś deser w miseczkach, do większej blaszki nalej gorącej wody i na kilka sekund umieść miseczki w wodzie. Bo chwili wyjmij, nałóż talerzyk od góry i przechyl. Deser powinien znaleźć się na Twoim talerzyku 🙂 Możesz od razu udekorować swój deser wybraną polewą (możesz też wykorzystać obydwie :D) i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii.
Pingback: Moje słodkie włoskie inspiracje - Cake therapy
Pingback: Deser Aperol Spritz, genialny deser-drink - Cake therapy