Wiosna nadeszła, a tym samym w mojej kuchni zagościły świeże owoce. Od dawna marzył mi się owocowy sernik i akurat tym razem padło na borówki amerykańskie. Sernik przygotowałam w dwóch odsłonach – ombre i klasycznej.
Sernik borówkowy
Course: Dla dzieci, Fit, Owoce, PrzepisyPorcje
20
porcjiCzas przygotowania
3
hoursKalorie
279
kcalSkładniki
- Kruchy spód
180 g herbatników
70 g masła
- Sernik borówkowy
500 g borówek / jagód
2 łyżki soku z cytryny
1 kg sera na sernik (lub mielonego twarogu)
200 g jogurtu naturalnego
150 g cukru pudru (tutaj zależy od was ile dodacie)
25 g żelatyny + 30 g wody
Wykonanie
- Kruchy spód
- Dno formy o średnicy 27 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Następnie zmiel herbatniki na mąkę i dodaj roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy. Staraj się, aby spód był w miarę możliwości równy.
- Tortownicę włóż do lodówki.
- Sernik borówkowy
- Namocz żelatynę w 30 g wody i odstaw na około 10 minut, aż porządnie nasiąknie.
- W między czasie, w garnuszku lub na patelni umieść borówki, brązowy cukier oraz sok z cytryny i podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie mieszaj za często, aby borówki się nie porozpadały. Efekt całych borówek zobaczysz później po przecięciu gotowego sernika 🙂
- Do jeszcze gorących borówek (nie gotujących się!) dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostaw wszystko do przestudzenia.
- Wersja klasyczna
- W mikserze umieść ser na sernik, jogurt naturalny oraz cukier puder. Ulubieńcy wanilii mogą w tym momencie dodać odrobinę ekstraktu lub pasty z wanilii. Ja użyłam pasty. Wymieszaj delikatnie składniki w mikserze i mieszając na niskich obrotach dodawaj przestudzone borówki. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie wyłóż na kruchy spód.
- W tym momencie możesz udekorować sernik sokiem z borówek. Wystarczy, że z kropelek soku utworzysz koło na powierzchni sernika, a następnie wykałaczką narysujecie koło, przejeżdżając przez krople soku. W ten sposób na powierchni sernika powinny powstać małe serduszka. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum 6 godzin.
- Wersja ombre
- Przygotuj trzy miseczki, które posłużą do wykonania trzech kolorów masy sernikowej. W każdej miseczcie umieść:
50 g cukru pudru
65 g jogurtu naturalnego
330 g sera na sernik (lub mielonego twarogu) - Następnie wymieszaj składniki w miseczkach, aż do połączenia. Ulubieńcy wanilii mogą w tym momencie dodać odrobinę ekstraktu lub pasty z wanilii. Ja użyłam pasty.
- Do pierwszej miseczki dodaj dwie łyżki soku borówkowego , do drugiej całą resztę przestudzonych borówek. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- W pierwszej kolejności na spód herbatnikowy wylej najciemniejszą masę sernikową i poczekajc, aż porządnie stężeje w lodówce. Po tym czasie wyłoż kolejną warstwę borówkową (tą nieco jaśniejszą) i odstaw do stężenia. Na sam koniec wyłóż na górę masę waniliową.
- W tym momencie możesz udekorować sernik sokiem z borówek. Wystarczy, że z kropelek soku utworzysz koło na powierzchni sernika, a następnie wykałaczką narysujecie koło, przejeżdżając przez krople soku. W ten sposób na powierchni sernika powinny powstać małe serduszka. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum 6 godzin.
Wskazówki
- Do małej miseczki przełóż trzy łyżki soku powstałego z borówek, który później przyda się do dekoracji sernika.