Jesteś weganinem, wegetarianinem, czy nie uznajesz żadnej diety i jesz na co masz ochotę? Zastanawiasz się nad tym co jesz, w jakich proporcjach i ilości? Ja oczywiście jako ogromna miłośniczka deserów nie wyobrażam sobie zjeść biszkoptu, bezy czy sernika, co oczywiście nie oznacza, że nie próbowałam, czy nie lubię wegańskich deserów. W poniższym poradniku chciałabym przybliżyć Ci czym tak naprawdę jest i z czego składa się dieta wegańska. Jak też przedstawię Ci kilka pomysłów na to jak zastąpić składniki odzwierzęce wegańskimi w deserach.
Na pewno nie raz słyszałaś/eś o diecie wegańskiej, ale czy tak naprawdę wiesz z czym się ona wiąże? A może sam/a jesteś weganinem/weganką i na co dzień szukasz pomysłów na zdrowe posiłki bez zwierzęcych składników. Ja należę do osób, które uwielbiają jeść i jedzą wszystko. Moim zdaniem jedzenie to największa przyjemność jaką dała nam ludzkość. Pomimo tego, że nie uznaję żadnej diety (może poza MŻ 😀 (mniej żreć)) to na co dzień staram się tak dobierać składniki jedzeniowe, aby jak najlepiej uzupełnić witaminy i minerały w moim jadłospisie. Zrównoważona ilość węglowodanów, białka i tłuszczów nienasyconych to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia.
Jak powstał weganizm?
Pierwsze wegańskie przesłanki pojawiły się już w latach 30tych ubiegłego wieku, kiedy to na przewodniczącego VEBU (Niemieckiego Stowarzyszenia Wegetariańskiego) wybrano Bruno Wolff’a. Miało to miejsce w 1931 roku. Stwierdzono wówczas, że weganizm to nowy, zorientowany na przyszłość, wyższy wegetarianizm.
Z kolei w 1944 roku w Wielkiej Brytanii powstało Stowarzyszenie Wegan, które uznawane jest za najstarszą wegańską organizację na świecie. Założycielem organizacji był Donald Watson, który był twórcą terminu weganizm (złożenie pierwszych i ostatnich trzech liter – veg-etari-an).
Obecnie na świecie największą liczbę wegan w stosunku do liczby ludności posiadają Indie, a zaraz za nimi jest Izrael i Tajwan. W Europie z kolei najliczniejszą liczbę wegan posiadają Włochy, Austria, Niemcy i Wielka Brytania.
Krótkie i proste zasady diety wegańskiej
Dieta wegańska polega przede wszystkim na wykluczeniu mięsa oraz produktów odzwierzęcych z codziennego jadłospisu, a skupienie się w 100% na produktach roślinnych.
Podstawowe pytanie, które do tej pory sobie zadawałam jest: czy weganie jedzą miód? Otóż tutaj kwestia jest dość sporna, ponieważ w dużej mierze zależy to od osoby i jej przekonań. Jednak większość wegan nie spożywa miodu, ponieważ uważa, że masowa hodowla pszczół może szkodzić ich zdrowiu.
Tłuszcze w diecie wegańskiej
Tłuszcze dostarczane w diecie wegańskiej pochodzą przede wszystkim od orzechów, awokado, pestek słonecznika, czy też nasion chia. Dokładnie tak samo, jak w zwykłej diecie, nienasycone, zdrowe tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wymienione produkty są genialnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak też kwasu linolowego.
Białko w diecie wegańskiej
O ile dostarczenie, w diecie wegańskiej, tłuszczów nie jest problemem, tak wiele osób, głównie tych trenujących, zastanawia się w jaki sposób dostarczyć odpowiednią ilość białka, aby utrzymywać / budować masę mięśniową. Jest to nie lada wyzwanie w normalnej diecie, w związku z czym w diecie wegańskiej może wydawać się wręcz niemożliwe.
A jednak! Możesz natknąć się na wielu trenerów personalnych lub kulturystów, którzy są weganami i potrafią tak dobrać produkty spożywcze, aby dostarczona ilość białka była odpowiednia. Doskonałym źródłem białka w diecie wegańskiej jest przede wszystkim soczewica, ciecierzyca, czy też wszelkiego rodzaju warzywa strączkowe (fasola, bób). Są one także składnikami wielu odżywek białkowych dla sportowców.
Węglowodany w diecie wegańskiej
Jak się domyślasz, makaron jajeczny nie wchodzi w grę w diecie wegańskiej 🙂 Ale to nie oznacza, że makarony zupełnie nie wchodzą w grę. Weganie jedzą makarony i pieczywo razowe i pełnoziarniste, które nie zawierają jajek. Oprócz tych oczywistych produktów w diecie wegańskiej genialnym źródłem węglowodanów są także kasze oraz ryż.
Zamienniki podstawowych produktów odzwierzęcych w wegańskich deserach
Dla mnie w tym temacie występuję nadal wiele nowości, ale podzielę się z Tobą moimi odkryciami odnośnie cukierniczych zamienników produktów odzwierzęcych. Przyznaję, że części z nich jeszcze nie próbowałam, ale nic straconego. Moje próby będę postować regularnie na blogu i na Instagramie, żebyś zobaczył/a co tak naprawdę dzieje się z deserem pod wpływem użycia różnych zamienników.
Jajka
Przyznaję, że do tej pory jedynym zamiennikiem jajka, jaki zastosowałam była mąką ziemniaczana i puree bananowe. I muszę powiedzieć, że obydwa zamienniki spełniły moje oczekiwania. Ciastko było odpowiednio zbite, a jednocześnie nawilżone. Inne zamienniki, które możesz wykorzystać zamiast jajek w swojej kuchni zamieściłam na poniższym rysunku.
Mleko
W przypadku mleka zamienniki są dużo bardziej oczywiste aniżeli w przypadku jajek. Dowolne mleko roślinne świetnie sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego lub koziego w Twoich deserach. Najczęściej wykorzystywane to mleko:
- sojowe
- ryżowe
- owsiane
- kokosowe
- migdałowe
- sezamowe
Śmietana
Tutaj zdecydowanie najlepszym zamiennikiem jest śmietanka kokosowa, którą uzyskasz z części stałej mleka kokosowego z puszki. Moim ulubionym jest tutaj mleko kokosowe w puszce z Lidla. Wystarczy, że na 2 dni przed ubijaniem włożysz je do lodówki, a następnie po otwarciu puszki zbierzesz tylko tę stałą część i ją ubijesz. Gwarancja smaku murowana.
Ser
Ser na sernik zastąpisz rozgniecionym tofu lub też twarożkiem z nerkowców. Świetny przepis na ten właśnie twarożek znajdziesz na stronie jadłonomia.
Masło
Idealnym zamiennikiem masła w deserach jest przede wszystkim olej kokosowy. Po roztopieniu ma konsystencję płynną, natomiast na zimno występuję w konsystencji stałej, podobnej do smalcu. Oprócz tego jako zmiennik masła możesz także zastosować rozgniecione, dojrzałe awokado. A także inne oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, jak np. olej z pestek dyni, olej rzepakowy, czy olej z pestek moreli.
Aquafaba
Tutaj ciekawostka. Przyznaję, że przy okazji pisania tego posta sporo nauczyłam się o zamiennikach produktów odzwierzęcych. I jestem w szoku, jak można wykorzystać aquafabę do wykonania… bez! Tak, okazuje się, że to możliwe!
Aquafaba to woda z ugotowanej cieciorki (ciecierzycy), którą można uzyskać na dwa sposoby.
Żelatyna
Najpopularniejszym zamiennikiem żelatyny w diecie wegańskiej jest agar (guma agar). Jest to substancja żelująca pochodząca od krasnorostów, wydobywanych u wybrzeży Japonii. W sklepie spotkasz agar pod postacią proszku. Pomimo tego, że jest to wegański zamiennik żelatyny, agar jest także szeroko stosowany przez osoby, które nie są na diecie wegańskiej.
Dzieje się tak dlatego, że właściwości agaru aktywują się po jego zagotowaniu. W przeciwieństwie do żelatyny, której nie wolno Ci zagotować, aby nie straciła swoich właściwości żelujących), co znacznie ułatwia jego użycie w kuchni. Wykorzystując agar w swoich deserach możesz być pewna/pewien, że Twój deser faktycznie zastygnie, bez obawy, że za długo podgrzewałeś/aś żelatynę. Dodatkowo agar tężeje już w temperaturze pokojowej. A jednocześnie dużo dłużej utrzymuje swoje właściwości żelujące poza lodówką, co daję mu przewagę nad żelatyną. Dlatego też agar stosuje się szeroko w deserach, które muszę dłuższą część czasu spędzić na stole w przypadku imprez okolicznościowych, takich jak bankiety czy wesela.
Desery wegańskie na blogu Cake Therapy
Na moim blogu znajdziesz kilka wegańskich przepisów. Lub takich, w których można wykorzystać wegańskie zamienniki jajek, mleka, twarogu, czy też masła. Głównie są to smoothie lub wszelakiego rodzaju puddingi.
I love being vegan !
Pingback: Sernik wegański z orzechów laskowych z rabarbarem - Cake therapy