Solony karmel to w ostatnich latach bardzo popularny dodatek lub składnik deserów. Ja zakochałam się w nim kilka lat temu, kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować lodów o smaku solonego karmelu. Aby wykonać lody, mus lub jakikolwiek inny deser, którego bazą jest solony karmel musicie najpierw przygotować domowy sos karmelowy. Wy decydujecie, czy będzie on z dodatkiem soli czy jedynie samej wanilii. Tak przygotowany sos możecie przechowywać kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrozić.
Solony karmel
Czas przygotowania
30
minutesKalorie
377
kcalSkładniki
250 g cukru
125 g masła
250 g śmietany 30%
4 g soli
ekstrakt waniliowy lub pasta z wanilii
Wykonanie
- Na patelni umieść cukier. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż syrop cukrowy będzie miał złoty kolor. Pamiętaj, aby nie mieszać cukru podczas gotowania.
- Następnie wlewaj powoli śmietankę kremówkę. W tym momencie musisz bardzo uważać, ponieważ karmel może podejść do góry.
- Karmel powinien gotować się kilka minut. Możesz od czas do czasu przemieszać sos.
- Gdy sos karmelowy będzie już gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj wanilię oraz sól (ten krok możesz pominąć, jeżeli nie masz ochoty na słony karmel).
- Solony karmel użyłam jako polewy do kruchych ciasteczek oraz do kostki piernikowej.