Czekoladowo – pistacjowa bomba z dodatkiem orange curd. Deser skierowany do fanów słodkości z alkoholem 🙂 Mocno pistacjowy mus na bazie likieru pistacjowego z dodatkiem kremu pomarańczowego. Na spodzie torcika pistacjowego znajdziesz chrupiącą warstwę czekoladową z kawałkami pistacji.
Torcik przygotowałam w ramach miesiąca “Desery z alkoholem“. Torcik bazuje na musie pistacjowym z dodatkiem likieru pistacjowego. W środku znajdziesz delikatną żelkę z orange curd, czy kremu pomarańczowego, który przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, jak sławny lemon curd.
Z kolei jako spód torcika, postanowiłam wykorzystać pozostałe skrawki biszkoptu czekoladowego. Pokruszyłam je w rękach, a następnie wymieszałam z masłem i kawałkami posiekanych pistacji. Okazało się, że kawałki słonych pistacji genialnie komponują się ze słodkim torcikiem.
Jako, że jeszcze nie dorobiłam się aerografu, w którym można by było wykorzystać masło kakaowe do wykonania jadalnego zamszu, całość pokryłam gotowym zamszem w sprayu.
Zasmakuj w słodko-słonym połączeniu 🙂
Torcik pistacjowy na czekoladowym spodzie
10
porcji45
minutes327
kcalBędziesz potrzebować:
– Rantu do tortu
– Rantu do żelki
– Formy silikonowej na torcik w dowolnym kształcie
Składniki
- Kruchy spód czekoladowy
200 g biszkoptu czekoladowego(ja miałam resztki z tego przepisu na biszkopt)
70 g masła
20 g posiekanych pistacji
- Żelka orange curd
2 pomarańcze
160 g cukru
2 jajka
2 żółtka
80 g masła
7 g żelatyny + 20 g wody
- Mus pistacjowy z likierem pistacjowym
400 g śmietany 30%
70 g cukru pudru
100 ml likieru pistacjowego
10 g żelatyny + 20 g wody
- Dodatkowo (do dekoracji)
20 g pistacji
20 g borówek
Wykonanie
- Kruchy spód czekoladowy
- Przygotuj biszkopt według tego przepisu.
- Odmierz 200 g biszkoptu czekoladowego i pokrusz go. Następnie dodaj roztopione masło i posiekane pistacje. Całość wymieszaj do połączenia.
- Przygotuj rant do tortu o średnicy mniejszej o 2 cm od średnicy / przekątnej formy silikonowej.*
- Gotową masę na spód przełóż do rantu i wyrównaj za pomocą łyżki.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty torcika pistacjowego.
- Żelka orange curd
- Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na bok na czas przygotowywania orange curd.
- Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i przelej przez sitko do garnuszka.
- Następnie dodaj jajka, żółtka oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do średni ogień.
- Podgrzewaj orange curd, cały czas powoli mieszając. Gdy zacznie robić się gorący dodaj masło. Mieszaj, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Do gorącego (ale nie gotującego się) kremu pomarańczowego dodaj namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Talerz wyłóż folią spożywczą i ułóż na nim rant do żelki. Folią obłóż rant dookoła.
- Następnie do rantu wlej gorący jeszcze orange curd z żelatyną i pozostaw do wystygnięcia.
- Żelkę w temperaturze pokojowej wstaw do lodówki do uzyskania konsystencji galaretki.
- Mus pistacjowy z likierem pistacjowym
- Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut do namoczenia.
- Śmietanę z cukrem pudrem ubij na 3/4.*
- Następnie powoli mieszając dodawaj likier pistacjowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Namoczoną żelatynę roztop w mikrofalówce (wystarczy kilka sekund na małej mocy) lub na małym ogniu i powoli wlewaj do musu pistacjowego, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Połowę musu pistacjowego wlej do formy silikonowej i wstaw do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
- Następnie na zastygnięty mus ułóż żelkę orange curd i kolejno zalej połową pozostałego musu. Wstaw do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
- Na końcu na mus pistacjowy wyłóż zastygnięty spód czekoladowy i zalej resztą musu pistacjowego. Wstaw do lodówki na minimum 12h.*
- Dekoracja torcika pistacjowego
- Na blacie wyłóż papier do pieczenia lub folię spożywczą, a następnie ułóż na niej kratkę.
- Na kratce ułóż wyciągnięty z formy silikonowej, jeszcze zamrożony, torcik pistacjowy.
- Torcik popsikaj równomiernie jadalnym zamszem w sprayu, a następnie udekoruj borówkami i kawałkami obranych pistacji.
- Wstaw do lodówki na minimum 12h, aby torcik porządnie się rozmroził.
- Smacznego!
Wskazówki
- Ostatecznie Twój spód czekoladowy nie powinien dotykać krawędzi formy silikonowej.
- Śmietana ubita na 3/4 to taka, która nie jest zupełnie sztywna. Gdy śmietana zacznie lekko sztywnieć wówczas jest idealna do musu.
- Odpowiednio schłodzony torcik musowy po popsikaniu masłem kakaowym z barwnikiem zaowocuje idealnym efektem zamszu.
- Pamiętaj, że torcik zawiera alkohol!
- Ja użyłam zamszu FoodColours i przyznam, że jest niesamowicie wydajny. Pamiętaj jednak, aby psikać nim z dalszej odległości, ponieważ popsikany za blisko może uszkodzić strukturę tortu.
Pingback: Deser Aperol Spritz, genialny deser-drink - Cake therapy
A gdzie siw podziała żelatyna do musu pistacjowego ?
Faktycznie, pominęłam ten krok zupełnie przypadkiem. Już dodane 🙂 Dziękuję za komentarz!