Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla wielu rodzin w wielu krajach. Siadamy wówczas przy wspólnym stole, dzielimy się radością i spędzamy czas z najbliższymi. Jednak jest to również idealna okazja do przygotowania tradycyjnych portaw świątecznych, które w zależności od kraju nieco się różnią. W Polsce jednym ze świątecznych wypieków jest piernik. Głównie przygotwujemy go na śwęta, jednak nie jest to regułą.
Przygotowałam dla Was wariację tego tracydyjnego wypiek. Połączenie piernika, powideł śliwkowych i mascarpone sprawiło. że w moim domu zapachniało świętami. Tort piernikowy ozdobiłam białą czekoladą, tak aby przypominał choinkę 🙂 oczywiście nie zabrakło światecznych ozdób i gwiazdy 🙂
Tort piernikowy z kremem cynamonowym i powidłami
Porcje
15
porcjiPieczenie
45
minutesKalorie/100 g
333
kcalDekoracja
20
minutSkładniki
- Poncz
20 g likieru wiśniowego
- Krem cynamonowy
500 g mascarpone
600 g śmietanki 30%
50 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 słoiki powideł śliwkowych do przełożenia (ja użyłam tych – powidła węgierkowe – były pyszne!)
- Ganache z białej czekolady
składniki takie jak w przepisie na ganache z białej czekolady
zielony barwnik w żelu Wilton
Wykonanie
- Piernik
- Tradycyjny piernik możesz wykonać z tego przepisu. Jeżeli nie chcesz robić tortu w kształcie choinki wystarczy, że z podanych składników na piernik wykonasz ciasto i upieczesz w formie o średnicy 24 cm lub w prostokątnej o wymiarach podanych w przepisie.
- Będziesz potrzebował/a potroić ilość składników
- Blaty piecz odpowiednio w 4 różnych rozmiarach form. Dwa blaty o średnicy 20 cm, dwa o średnicy 18 cm i po jednym o średnicach 16 cm i 14 cm. Blaty piecz osobno, jeden po drugim.
- Pozostaw do całowitego wystygnięcia i przechowuj w lodówce minimum 8 h.
- Krem cynamonowy
- W mikserze ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
- Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując na niskich obrotach.
- Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj, aż do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki do stężenia.
- Ganache z białej czekolady
- Ganache czekoladowy przygotuj z wykorzystaniem tego przepisu.
- Na koniec dodaj zielony barwnik i przełoż całość do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
- Składanie tortu
- Ułóż blaty od największego do najmniejszego i ukształtuj choinkę odcinając odpowiednią ilość ciasta.
- Na pierwszy blat nałóż pędzelkiem poncz z likieru wiśniowego. Następnie wyłoży cienką warstwę kremu cynamonowego i wygładź.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj okrąg z kremu. W jego środku wyłożcie warstwę powideł.
- Czynność powtórz dla każdego z blatów oprócz ostatniego.
- Udekoruj tort ganachem czekoladowym tworząc małe gwiazdki na około. W ten sposób powstanie piękna, świąteczna choinka 🙂
- Całość udekoruj ulubionymi cukiereczkami. Na gwiazdę na górze możesz wykorzystac gwiazdkę z piernika i pomalować ją złotym barwnikiem.