Moje łasuchy uwielbiają naleśniki, potrafią je jeść w hurtowych ilościach. Przygotowujemy je na różne sposoby – z owocami, z białym serem, z czekoladą, ale też ze szpinakiem, czy pomidorami. Tym razem jednak chciałam sprawić dzieciakom większą przyjemność i lekko odejść od zwykłych zawijasów. Tak powstał truskawkowy tort naleśnikowy.
Truskawkowy tort naleśnikowy
Porcje
9
porcjiCzas przygotowania
1
hourKalorie
216
kcalDużo naleśników, dużo twarogu i jeszcze więcej truskawek. Dodatkowo odrobina miodu dla osłody oraz nuta wanilii. To wszystko zamknięte w truskawkowym torcie naleśnikowym.
Składniki
- Naleśniki
4 jajka
200 g mąki
400 g mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
odrobina oleju do smażenia (dodany tylko przed pierwszym naleśnikiem)
- Truskawkowy serek
100 g mrożonych lub świeżych truskawek
300 g twarogu półtłustego
200 g jogurtu naturalnego
50 g miodu akacjowego
cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy do smaku
do dekoracji : świeże lub mrożone truskawki + świeża mięta
Wykonanie
- Naleśniki
- Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze lub za pomocą rózgi kuchennej i odstaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju.
- Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni aż do zarumienienia z każdej strony.
- Wszystkie naleśniki pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Truskawkowy serek
- Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze i miksuj na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wszystkie truskawki powinny być dokładnie zmiksowane.
- Składanie deseru
- Na każdy naleśnik nakładaj grubo truskawkowego serka, aż powstanie torcik. Górny naleśnik również powinien być pokryty serkiem.
- Udekoruj świeżymi truskawkami oraz mięta. Posyp obficie cukrem pudrem.