Czy istnieje ktokolwiek, kto w życiu nie zjadł choć jednej drożdżówki? Ja jeszcze nie spotkałam takiej osoby 😉 Każdy dobrze wie, że przede wszystkim uwielbiają je dzieci. Ja sama zajadałam się nimi w szkole, a teraz również nie mogę sobie ich odmówić.
Drożdżówki z kruszonką i owocami
Course: Owoce, Przepisy, ŚniadaniePorcje
15
porcjiCzas przygotowania
1
hour20
minutesCzas gotowania
20
minutesKalorie
337
kcalTotal time
1
hour10
minutesSkładniki
- Ciasto drożdżowe
7 g suchych drożdży
200 g mleka
40 g masła
50 g cukru
400 g mąki typ 405
owoce pod kruszonkę: mrożone drylowane wiśnie, maliny, jagody, jeżyny
- Kruszonka
50 g masła
100 g mąki
50 g brązowego cukru
Wykonanie
- Ciasto drożdżowe
- Masło roztop na małym ogniu. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane.
- Wszystkie składniki połącz w mikserze i mieszaj, aż do połączenia. Na koniec zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (*).
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Kruszonka
- Masło posiekaj na drobne kawałki i zagnieć z mąką i cukrem.
- Formowanie drożdżówek
- Nastaw piekarnik na 180°C
- Z wyrośniętego ciasta uformuj wałek i podziel go na 6 równych części. Z każdej części uformujcie kulki i je spłaszczcz. Wyłóż na nie ulubione owoce, a następnie posyp obficie kruszonką.
- Tak przygotowane drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Są gotowe wówczas, gdy od spodu postukane wydają głuchy odgłos.
Wskazówki
- Wstawiam ciasto drożdżowe w szklanej misce przykryte ściereczką do piekarnika nastawionego na 30°C w trybie góra-dół.