Brownie, czyli taki czekoladowy zakalec 😉 To najczęstsze określenie tego ciasta, które do tej pory słyszałam. Niewyrośnięte, jednoczeście chrupiące na zewnątrz i ciągnące się w środku. Tak właśnie powinno wyglądać idealne brownie.
Jako, że sezon truskawkowy już rozpoczęty, postanowiłam nieco odświeżyć brownie i wzbogacić je w truskawkowe puree, a wszystko polać gorzką czekoladą. Według mnie wyszło naprawdę pysznie! Spróbujcie sami!
Truskawkowe brownie
Składniki
- Brownie
100 g jajek
75 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
70 g mąki
- Puree truskawkowe
400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
łyżka soku z cytryny
15 g żelatyny + 30 g wody
- Warstwa czekoladowa
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Brownie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Następnie w mikserze ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- W międzyczasie w garnku roztop czekoladę z masłem i lekko ostudź. Mieszając masę jajeczną na małych obrotach, dolewaj powoli roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszaj wszystko tylko do połączenia składników.
- Na samym końcu dodaj mąkę. Pamiętaj, aby mieszać również tylko do połączenia składników.
- Prostokątną blache 25×20 wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełoż na nią ciasto i wyrównaj poprzez lekkie uderzenie o blat. Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka lub około 20 minut.
- Gotowe brownie pozostawcie do całowitego ostygnięcia.
- Puree truskawkowe
- Namocz żelatynę w wodzie i odstaw na bok do napęcznienia.
- Następnie zmiksuj truskawki z sokiem z cytryny na gładkie puree.
- Podgrzewaj w garnku namoczoną żelatynę na minimalnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając (pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia, gdyż żelatyna traci wówczas swoje właściwości żelujące).
- Gdy żelatyna będzie już płynna, dodaj do niej dwie łyżki puree truskakowego i wymieszaj. Następnie połącz z resztą puree. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie wylej na wystudzone brownie.
- Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia warstwy truskawkowej.
- Warstwa czekoladowa
- Gdy brownie będzie już mocno zastygnięte (po około 30 minutach), na małym ogniu roztop czekoladę z masłem. Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Przestudzoną czekoladę wylej na brownie i wstaw całość do lodówki, aby ciasto porządnie zastygło. Po około godzinie możesz spokojnie podać gotowe brownie trsuskawkowe.
Wskazówki
- Jeżeli posiadacie mrożone truskawki, wówczas powinniście wcześniej je rozmrozić.
- Wylanie gorącej czekolady na truskawki spowoduje, że warstwa truskawkowa zacznie się topić.