Z pewnością znasz lub nie raz jadłaś/eś cynamonowe bułeczki a’la cinnabon. Wiele lat temu skradły moje serce i mimo miliona kalorii, które mają, nadal je uwielbiam i zajadam, gdy tylko mam okazję. Ale w lecie najczęściej staram się przygotowywać desery z owocami. I tak właśnie pomyślałam o wykorzystaniu owoców do wykonania sławnych bułeczek cynamonowych w truskawkowej odmianie. Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem wyszły obłędnie! Wypróbuj ten prosty i szybki przepis.
W lecie najczęściej sięgam po orzeźwiające desery z dodatkiem owoców. W zależności od miesiąca są to truskawki i czereśnie w czerwcu, jagody i maliny w lipcu, a dodatkowo oczywiście owoce egzotyczne, takie jak melony czy arbuzy.
Zrobiłam małą zmianę w przepisie na moje ulubione bułeczki cynamonowe i wzbogaciłam je w domowy dżem truskawkowy. Świeże, czerwcowe truskawki zmieliłam w blenderze i dusiłam na średnim ogniu z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Dżem truskawkowy w połączeniu z ciastem drożdżowym to drożdżówki wypełnione po brzegi nadzieniem.
Dodatkowo truskawkowe bułeczki wzbogaciłam lukrem z dodatkiem naturalnego barwnika pink pitaya. Ten piękny różowy kolor, i to uzyskany z naturalnego barwnika, skradł moje serce.
Truskawkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem
12
bułeczek30
minutes25
minutes212
kcal30
minutes1
hour25
minutesSkładniki
- Ciasto drożdżowe
350 g mąki
50 g cukru
7 g suchych drożdży
200 g mleka
1 jajko
40 g masła
- Dżem truskawkowy
500 g świeżych truskawek
50 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
- Lukier z pink pitaya
150 g cukru pudru
8-10 łyżek wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki pink pitaya w proszku
- Dodatkowo
2 łyżeczki cynamonu
kolorowe cukiereczki do posypania bułeczek
Wykonanie
- Dżem truskawkowy
- Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i przełóż do blendera. Dokładnie zmiel.
- Zmielone truskawki, cukier i sok z cytryny przełóż na patelnię i duś na średnim ogniu około 20 minut, aż wytraci się większość soku.
- Gotowy dżem truskawkowy przełóż do miseczki i pozostał do całkowitego wystudzenia. A zaraz po wystudzeniu przygotuj ciasto drożdżowe.
- Ciasto drożdżowe
- Masło roztop i lekko przestudź.
- W mikserze umieść pozostałe składniki i mieszaj za pomocą końcówki haka. Po połączeniu składników powoli dolewaj roztopione masło.
- Mieszaj przez następne 7 minut, aż ciasto będzie puszyste.
- Następnie przełóż ciasto drożdżowe do drewnianej lub ceramicznej miski na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Przygotowanie truskawkowych bułeczek drożdżowych
- Z ciasta drożdżowego uformuj kwadrat.
- Następnie rozwałkuj go na prostokąt o wymiarach około 30×60 cm. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 0,5cm.
- Na ciasto wyłóż nadzienie i rozprowadź po całym prostokącie. Następnie przy pomocy sitka nadzienie truskawkowe posyp cynamonem.
- Ciasto zawijaj wzdłuż dłuższego boku, a następnie tnij w poprzek za pomocą ostrego noża, na kawałki o grubości około 2 cm.
- Uformowane bułeczki truskawkowe układaj na okrągłej blaszce, której dno możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować delikatnie masłem.
- Przykryj blaszkę czystą ściereczką i odstaw na 30 minut to wyrośnięcia.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół.
- Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku około 25 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
- Lukier z pink pitaya
- Gdy bułeczki całkowicie wystygną przygotuj lukier z pink pitaya.
- Do miseczki przesiej cukier puder. Następnie dodaj wodę oraz sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.
- Następnie dodaj dwie łyżeczki proszku pink pitaya i również dokładnie wymieszaj.
- Polej wystudzone bułeczki drożdżowe i posyp obficie kolorowymi cukiereczkami.